изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:34 EEST
Бойко Борисов – с 59 % доверие, евентуална негова партия с – 41%    
Политика Евентуална партия на Бойко Борисов е с най-висок процент на доверие от българските граждани. Това показва социологическо изследване на МБМД, представено днес от директора на Агенцията Мира Янова, предаде репортер на Агенция "Фокус".

41 % е доверието в евентуална партия на Бойко Борисов, а 45% е недоверието. Най-висок процент на доверие от традиционните партии има БСП. През месец април, той е 30%, недоверието е 65%. 10% от анкетираните граждани подкрепят СДС, а 86% нямат доверие в синята партия. 13 % продължават да имат доверие на НДСВ, а на ДПС – 8%.
Бойко Борисов е с най-висок процент на доверие от политическите лица – 59%, а недоверието към него е 35%. Въпреки лидерското място на Бойко Борисов в доверието към него се наблюдавал спад. От 75% през юли 2005 година до 59% в настоящия момент. Социоложката Мира Янова коментира, че спадът в доверието към Бойко Борисов може би се дължи на известни негативи, които му носи кметското място и опитът му да влезе в политиката.
Мира Янова направи паралел между високите стойности на недоверието към евентуална партия на Бойко Борисов с голямото доверие към Симеон Сакскобургготски през 2001 година. Според Янова причината за високия резултат на Борисов е вакуума в политическото пространство. Старите партии, особено десницата категорично отказвали да свалят старите си лидери от челните места. Янова посочи, че практика в развитите демокрации била след загубени избори, лидерът да минава на задно място и да започне да работи за новия лидер на партията. По този начин, идеите оцелявали, а не личностите, докато у нас било обратното.
“Хората виждат нова личност и разчитат, че тя ще промени нещата. Те предпочитат идеите за управление да им бъдат представени от личности, които вдъхват доверие”, посочи Янова.

 С 4% е спаднало доверието към лидера на “Атака” Волен Сидеров за един месец. 14% от анкетираните граждани заявяват подкрепата си към лидера на националистическата партия. За сравнение през март доверието към Волен Сидеров е било 18 %, а през юли 2005 година - 29 %.
Доверието в “Атака” също бележи спад от 4% - в момента е 14%, а миналия месец - 18%. 79% от анкетираните нямат доверие в националистическата партия.
11% от анкетираните заявяват подкрепа към лидера на ДПС Ахмед Доган. Недоверието към него е 85%. Доверието към ДПС е 8%, за сметка на 88% недоверие.

Социологическото изследване на МБМД се основава на анкета на 1217 пълнолетни граждани и е проведено между 15 и 19 април.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Бойко Борисов – с 59 % доверие, евентуална негова партия с – 41% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди