изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:18 EEST
Не било страшно, е българската версия за инцидента в АЕЦ    
НовиниНа 1 март e изключила главна циркулационна помпа, охлаждаща реактора на V-ти енергоблок, намалява 25% от охлаждането на активната зона, автоматиката разтоварва до 67%.

При разтоварването се забелязва, че три от защитните органи не се движат, започва проверка и се установява, че 22 органа не се движат, от общо 61. Веднага е уведомена Агенцията за ядрено регулиране и започва разтоварване на блока, той се заглушава, разхлажда се. Не е имало опасност от взрив на реактора и замърсяване на околната среда. В България такъв инцидент се случва за първи път, заяви пред БТВ Иван Иванов, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, цитиран от Фокус. В централата са разиграли най-тежкия възможен сценарий на симулатор. Даже най-лошото да се бе случило, останалите приводи щяха да задушат реакторите и нямаше да се стигне до инцидент, добави Иванов. За спирането на 1000 мегаватовия енергоблок са уведомени и съседните страни, но не за инцидент, а заради планово спиране след открит дефект в системата за сигурност. При първо ниво на инцидента, какъвто е случаят с V-ти блок (при скала от 0 до 8), АЯР не е длъжна да уведомява Международната агенция за атомна енергия, посочи Иванов. Той подчерта, че България в момента е носител на световен рекорд по безопасност на VІ-блок – 9 години и 3 месеца без сработване аварийната защитата на реактора, а за V-ти блок продължителността е била 5 години.

http://club-dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Не било страшно, е българската версия за инцидента в АЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди