изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:32 EEST
Русия заплаши да отреже и петролните доставки за ЕС    
Новини

Русия ще отреже нефтените доставки за “пренаситената” Европа, заяви шефът на руската компания - собственик на нефтопроводите “Транснефт”.



Така по-малко от седмица след като руският газов монополист “Газпром” заплаши, че ще пренасочи доставките си от Европа към Северна Америка или Китай, президентът на “Транснефт” Семион Вайнщок заплаши, че ще стори същото, но с доставките на суров петрол.

“Ние прехранихме Европа с петрол. Всеки един наръчник по икономика ще ви каже, че крайните доставки потискат цените”, заяви Вайнщок пред руския вестник “Независимая газета”, цитиран от Ройтерс.

“Доскоро ние не можехме да редуцираме доставките, докато целият наш износ отива за Европа. Но скоро ние ще отклоним потоците към Китай, Южна Корея, Австралия, Япония като това незабавно ще отклони петрол от нашите европейски колеги”, добави той.

Според руската медия, думите на Вайнщок могат да бъдат директно обвързани с плановете да се построи нефтопровода Източен Сибир – Тихи океан, който ще има за цел да захрани бързо развиващите се азиатски икономики с руски петрол.

Коментарите на шефа на “Транснефт” със сигурност ще подсилят страховете в ЕС относно надеждността на Русия като доставчик на енергийни суровини. През миналата седмица шефът на “Газпром” Алексей Милер заяви, че няма нищо случайно в това, че държавният монополист търси нови пазари, където да пласира синьото гориво. Неговите коментари бяха възприети като ответен удар срещу британската съпротива за закупуването на най-големия газов доставчик в страната “Центрика” от “Газпром”.

Заплахата от страна на “Газпром” бе определена от германския евродепутат консерватор Елмар Брок като “продължаване на Студената война, само че с други методи”.

Междувременно “Газпром” е проявил интерес към закупуването на електроцентрала в Германия, намираща се в близост до Грейфсвалд. Ако сделката бъде осъществена, това ще позволи на “Газпром” да продава газ направо на германските потребители, коментира “Ди Велт”.

В същото време “Файненшъл таймс” съобщава, че държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс ще се опита да повлияе на гръцкото правителство да отхвърли участието на “Газпром” по новия газопровод между Гърция и Турция.

Райс, която пристига в Атина във вторник, иска Гърция и Турция да намалят своята зависимост от руските енергийни доставки. Тези опасения миналата седмица бяха изказани от Европейската комисия и от Международната енергийна агенция, която предупреди за нарастващата зависимост на ЕС от руските горива.

На този етап “Газпром” доставя близо 30 процента от газа за Франция, Германия и Италия и близо 90% от синьото гориво в новите страни членки на ЕС.

Русия доставя близо 1/4 от целият суров петрол, внасян в ЕС.

Норвежкият външен министър Йонас Сторе вече заяви, че ако се увеличи добивът на петрол и газ от Баренцово море, би могло да се осигури необходимата енергийна независимост на ЕС. Норвегия има право владение над част от Баренцово море.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Русия заплаши да отреже и петролните доставки за ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди