изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:16 EEST
ШВЕДСКИ ПРИЯТЕЛИ В БЕЛИЯ ГРАД    
Новини

Боряна БОЖИДАРОВА: Нови клаузи ще бъдат прибавени към договора за сътрудничество между Балчик и шведския град Хагфорс. Това обсъждат съвместно общинското ръководство на Белия град и шестчленна делегация от Швеция, която е на посещение, водена от кмета на Хагфорс Микел Далквист.



В областта на образованието се предвижда да се разшири сътрудничеството между учебен център “Alvstranden” – гр. Хагфорс и Професионална гимназия за кадри в обслужващата сфера “Алеко Константинов” и СОУ “Христо Смирненски” – с. Оброчище, като се предвиди обмяна на опит и професионален стаж. В тази посока през  месец май 2007 година ще се реализира работно посещение на ученици и преподаватели.

В областта на културата ще се разшири обменът във фестивали и други публични изяви и в двата града. По отношение на демокрацията на местната и държавната власт, община Хагфорс - като водеща в тази област и в контекста на бъдещото присъединяване на България към Европейския съюз, ще помага при осъществяването на контакти и обмяната на опит в тази посока.

На работните срещи между двете страни най-обсъждана бе образователната система. Стана ясно, че в шведския град предстои изграждане на център за професионално образование на стойност 25 милиона евро. Информационно в проекта е упоменато и бъдещото сътрудничество между Балчик и Хагфорс, което ще се осъществява чрез обмяна на кадри и стажуване.

Делегацията от Хагфорс предложи помощта си и в разработката на проекти при кандидатстване по различни програми, свързани с Европейския съюз, за намирането на средства и фондации за финансиране на дейности.

По време на разговорите бе обсъден инвестиционният интерес към Балчик – проблемите и природните дадености. Разисква се и строителството в близост до морето, което е актуален въпрос и в Швеция. Там строежите на 150 метра от крайбрежието са забранени.

 


Сходни връзки

ШВЕДСКИ ПРИЯТЕЛИ В БЕЛИЯ ГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди