изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:46 EEST
ДИМИТЪР ДУШКОВ УБИЛ СЪПРУГАТА СИ ДВА ДНИ ПРЕДИ БРАКОРАЗВОДНОТО ИМ ДЕЛО    
Новини

Със сълзи на очи децата на убитата в Балчик 43-годишната Димка Душкова дадоха показания пред добричките магистрати. Край на живота на жената сложи нейният съпруг Димитър. Трагичният инцидент стана на 12 юли 2005 година.



Два дни по-късно е трябвало да се гледа бракоразводното им дело. „Баща ми коренно се промени, след като го съкратиха от работа. Постоянно обиждаше майка ми, че е *** и проститутка, а тя не беше такава жена”, разказа 17-годишната Силвия Димитрова Душкова. „Димка е най-голямата *** на Балчик - крещеше той и във входа на блока. Един ден се подготвях за училище, когато той ме взе и ме заведе в Албена, където майка ми работеше като фризьорка. Каза ми, че сега ще ми покаже какво прави тя. Отидохме в коридора на хотела, където се намираше фризьорския салон. На рецепцията той се развика: „В коя стая я криете? Къде е ***та Димка?”. Оказа се, че тя е на работното си място в салона с колежките си. Непрекъснато смяташе, че тя му изневерява. Когато се върнахме, той й събра нещата, а на следващия ден майка ги взе и се изнесе на квартира при Силвия – колежката й от сладкарския цех, където майка работеше преди обяд”, сподели по-голямата дъщеря на Димка. След това момичето и по-малката й сестра сами са взели решение да отидат да живеят при майка си. Баща им не им давал пари, нито купувал храна за вкъщи. Когато Силвия ходела да види баща си, той винаги обиждал майка й. Това накарало момичето да спре да го посещава. „Очаквах да се радва, когато ме види. Той обаче непрекъснато обиждаше майка ми. Спрях да ходя при него и ми беше мъчно, но в същото време не можех да го слушам”, допълни тя. Пред дъщерите си Силвия и Христина Димитър Душков често заплашвал съпругата си, че ще я убие. „Казваше, че ще я наръга с отвертка докато спи” – сподели момичето пред магистратите. В свидетелските си показания то заяви, че Димка е тръгвала за работа в 4.30 часа сутринта. До 13.30 часа работила в сладкарски цех, а след това - във фризьорски салон в Албена. „За мен тя беше най-перфектната майка. Можеше на заем да вземе пари, но от нищо не ни е лишавала. За да се издържаме, работеше на две места. Грижеше се за нас и ни стимулираше да учим. Миналата година завърших с успех 5.12”, добави Силвия. Тя запозна съда с това, че баща й забранил да посещават неговите родители. „На погребението родителите му го кълнаха до девето коляно, а сега са зад гърба му. Не мога да повярвам”, промълви момичето и отново пророни сълзи. По-голямата дъщеря на подсъдимия каза още, че майка й не се страхувала от Димитър, защото била убедена, че някой ден заканите му ще бъдат изпълнени. Вечерта преди убийството Димка като че ли предчувствала какво ще се случи на сутринта. Казала на дъщерите си, че не й достига въздух. Два дни преди това пък им споделила, че докато отивала на работа забелязала как баща им я следял с колата си.

Най-малката в семейството е Христина. 15-годишната дъщеря на Димка и Димитър по-трудно намери кураж да свидетелства. Прокурорът по делото Георги Коларов дори предложи разпитът да се отложи с няколко минути и да бъде проведен в присъствието на психолог. Момичето бързо се съвзе и разказа за взаимоотношенията между родителите й. Христина също е била пряк свидетел на заканите на баща й към майка й. „Обиждаше я и я заплашваше, че ще я намушка. Навремето смяташе, че има любовна връзка с шефа си, докато работеше в почивна станция в Кранево. Когато майка и татко се разделиха, аз ходих при него, за да го видя. Понякога ми даваше пари. През 2004 година искаше да продава апартамента, но майка ми не бе съгласна”, разказа момичето. Пред магистратите нейната сестра Силвия сподели, че баща й заплашил Димка, че ако му вземе апартамента, ще лежи два метра под земята. Виждайки финала на бракоразводното дело, той решил да постигне целта си. На 12 юли м.г. сутринта, както всеки ден Димка отново излязла в 4.30 часа. Извергът я причакал, когато тя отивала на работа, нанесъл й множество удари с нож и кол, и избягал. Когато пристигнали живеещи наблизо, полицейският патрул и линейката, Димка била в тежко състояние, но намерила сили в себе си, за да каже, че нападателят бил мъжът й. Пред съда това потвърдиха двамата полицаи, които минути след инцидента били при жената. „Студено ми е, пребита съм. Не мога да дишам, защото мъжа ми ме преби с кол. Гърлото ми е разпрано”, успяла да каже Димка и добавила, че личните й документи са в чантата. Броени минути след това раните й били обработени в Балчик, а после заведена в добричката болница, където лекарите се борили за живота й, но тя починала на операционната маса. На медиците тя също казала, че Димитър я е нападнал. Установено е, че 43-годишната жена е имала разкъсан черен дроб, разкъсан панкреас, множество рани в корема, стомаха. Лекарите са констатирали, че първоначално тя е била ударена с кол в главата. След като я е повалил, съпругът й й е нанесъл няколко десетки удара с ножа. Имала рани в областта на шията, стомаха, ръцете.

Подсъдимият бе задържан в Исперих. Там той отишъл при братовчедите си Петър и Милен Михайлови, които не бил виждал от много години. „Около 10 часа ми се обади сестра ми и ми каза, че Митко е дошъл да се видим. Не бях се срещал с него от 20 години. Седнахме в едно заведение, но след 10 минути пристигнаха полицаи и попитаха на кого е „Опел Вектрата” отвън. Митко каза, че е негова, след което те го подканиха да отиде с тях в полицейското управление", каза Милен.

Показания даде и майката на убитата Димка Душкова – Мария Консулова. Тя разказа, че дъщеря й се оженила на 25 октомври 1986 година. Първоначално младото семейство живеело в Кранево - при тях, но един ден мъжът на Мария – Христо, се скарал жестоко с Митко. „Ей сега ще те заколя”, изрепчил се Димитър. Седмица преди това извадил пък пистолет и казал на Христо, че ще го убие. Чашата преляла и стопанинът на къщата изгонил зет си. Обвиняемият отишъл при родителите си, но и там не се задържал. По-късно си купили апартамент в Балчик, но Митко останал без работа и започнал да ревнува Димка. „Преди две години дъщеря ми ме попита, ако се случи нещо с нея, къде ще я сложим. Не смееше да ни се оплаква и да ни запознава с проблемите си. Знам, че е пускала жалби в полицията, но безрезултатно. Сега както моето дете е на 2 метра под земята, така и той трябва да бъде пратен за цял живот зад решетките. От затвора не трябва да излезе”, заяви Мария, която също не можа да сдържи сълзите си. В момента възрастната жена се грижи за двете си внучета Силвия и Христина, които учат в село Оброчище.

Димитър Душков пожела да говори последен, но от материалите по делото и при налагането на мярката му „Задържане под стража” той заяви, че не се признава за виновен. Той може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Делото продължава на 5 юни, когато има за разпитване още свидетели, както и ще бъде изискана медицинската документация от Балчик и Добрич. Предстои да бъде чута съдебно-медицинската експертиза. Припомняме, че като частни обвинители бяха конституирани децата на Димитър Душков – Христина и Силвия. Те предявиха граждански искове по 120 000 лв. Като граждански ищци бяха конституирани Марийка и Христо Консулови - родителите на Димка. Те искат по 75 000 лв. кръвнина, което означава че четиримата роднини на убитата предявяват искове за общо 390 000 лева. Не е изключено при разпита на подсъдимия делото да бъде гледано при закрити врата. Тримата защитници на Димитър поискаха това още в началото на делото, но според прокуратурата и съда на този етап няма факти и обстоятелства, които да засекретят процеса. НДТ

 


Сходни връзки

ДИМИТЪР ДУШКОВ УБИЛ СЪПРУГАТА СИ ДВА ДНИ ПРЕДИ БРАКОРАЗВОДНОТО ИМ ДЕЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди