изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:24 EEST
ДЕТСКИ УСМИВКИ ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ    
Европейски съюз

"И Европа ще ни повярва. Защото няма сила, която да раздели две здраво стиснати детски ръце." Това послание отправиха ученици от България и Румъния вчера, в Деня на Европа

 

 



 Под звуците на Одата на радостта, точно на граничната бразда, вчера полетяха гълъби и разноцветни балони. Красиви и усмихнати деца от България и Румъния образуваха коридор с трикольорните ленти на двете държави и си пожелаха общо европейско бъдеще, белязано с мир и разбирателство, озарено от радост и щастие. Учениците дадоха своята категорична заявка да премахнат границите, които ни разделят, за да можем заедно, ръка за ръка, да извървим пътя към Обединена Европа. Първи през символичния коридор преминаха два молдовски ТИР-а.  

Проявите по повод Деня на Европа бяха инициирани от кмета на община Генерал Тошево Димитър Михайлов. Те започнаха сутринта със среща на граничната бразда и размяна на гостуващи групи ученици от Мангалия и Генерал Тошево. На българска територия румънчетата засадиха чинар. Българските ученици пък засадиха на румънска територия липа - любимото дърво на румънския национален поет Михай Еминеску. След това бе организирана кръгла маса на тема "Европа - това сме ние". Деца от клубовете "Европа" представиха своята дейност и показаха какво знаят за ЕС. Подписан бе договор за сътрудничество и съвместна дейност между Общинския младежки съвет в Генерал Тошево и младежка организация от Мангалия. Участниците в кръглата маса приеха обръщение до парламентите на България и Румъния и Европейския парламент. "И Европа ще ни повярва. Защото няма сила, която да раздели две здраво стиснати детски ръце" - се казва в него.

 Инициативата на община Генерал Тошево е подкрепена в специално писмо и от Министерството на външните работи, подписано от зам.-министър Любомир Кючуков. "В този смисъл организираната от Вас проява е израз на съществуващата потребност за сближаване, опознаване и реализиране на съвместни проекти между хората от граничните области, с оглед на пълноценната им интеграция в европейското икономическо и духовно пространство. Приветствам и идеята Ви в основата на проявата да бъдат младите хора, защото те ще изграждат европейското бъдеще на двете страни, ще общуват и обменят идеи в едно пространство без граници и на споделени ценности" - се казва в писмото.  

Преди четири години също на 9 май на тържествено заседание на Общинския съвет на Генерал Тошево бяха приети принципите на Европейската харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите, припомни Албена Павлова, която е директор на дирекция "Образование, култура, социални дейности и спорт". Тази година за пръв път денят се отбелязва заедно с деца от Мангалия. Вчерашните инициативи бяха организирани съвместно с Общинския младежки съвет от Генерал Тошево. "Искам да покажем, че младите хора преодоляват бариерите, границите и първи ще извървят пътя към нашето присъединяване към Европейския съюз" - каза Албена Павлова.  

 

Уважаеми дами и господа,  

 

Ние, децата на Златна Добруджа от китното българско градче Генерал Тошево /България/ и слънчева Мангалия /Румъния/, събрани днес на нашата обща граница, се обръщаме към парламентаристите на Република България и Република Румъния с призив, изпълнен с тревога и надежда.  

 

Уважаеми парламентаристи,  

 

Защитете нашето бъдеще, окрилете мечтите ни за един по-добър, по-красив и по-сигурен свят. В името на мира и добросъседството, ние - децата от нашите градове, си подадохме ръце, за да Ви подкрепим в стремежа на народите ни в изграждането на Обединена Европа. Днес ние премахнахме всичко, което ни разделя, за да открием пътя на взаимното опознаване и подпомагане. В нашето съзнание вече звучи "Одата на радостта”. Нека не прекършваме този полет. Подайте си ръце, слейте усилията си с нашите надежди, превърнете хуманния призив на Европа за обединение в действителност.  

 И Европа ще ни повярва. Защото няма сила, която да раздели две здраво стиснати детски ръце.   

Уважаеми членове на Европейския парламент,  

 

Дайте шанс на нашите две държави. Нека и ние да намерим място под звездното знаме. Там, където днес са нашите успехи в науката, в културата, в сигурността, в спорта.  

 

Предстои ни да извървим дълъг път и ние се надяваме, че това ще бъде нашият общ Европейски път, който ще ни отведе в бъдещето.

 От участниците в кръглата маса "Европа - това сме ние"

Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ДЕТСКИ УСМИВКИ ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди