изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 16:28 EEST
ГЕРБ: Правителството не е способно да реагира адекватно на досегашните критики    
Европейски съюз София. Сдружението Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) излезе с декларация по повод мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния в присъединяването им към Европейския съюз. Агенция “Фокус” публикува пълния текст на декларацията:

Във връзка с констатациите в Доклада на Европейската комисия за напредъка на България в процеса на присъединяване, представен пред Европейския парламент, Управителният съвет на Сдружение “Граждани за европейско развитие на България” /ГЕРБ/ изразява следното становище:
Като гражданско сдружение, чиято основна цел е да подготви българските граждани за достойно място в Европейския съюз, както и да бъде проактивен коректив на държавните институции, не можем да сме безучастни към категоричните оценки за готовността на страната ни да посрещне европейските предизвикателства. За нас те не са изненада и именно опасенията, че правителството не е способно да реагира адекватно на досегашните критики, ясно изразени и в предходните доклади в посока изграждане на ефективна, прозрачна и независима съдебна система, създаване на действащи антикорупционни механизми и борба срещу организираната престъпност, доведоха до активната позиция на гражданите, чиито обективиран израз е сдружението.
Тъй като не сме привърженици на голосовни декларации, а на конкретни действия, искаме да обявим следното:
Считаме, че и сега след обявяване на Доклада, правителството и парламентът действат по старите механизми- формално изразени тревога, загриженост и готовност за преодоляване на критиките. В същото време вече са налице първите сигнали , че се предприемат неефективни и безрезултатни действия: план програми, комисии за разследване и други подобни, изпразнени отдавна от съдържание и ефективност. С нищо не се показва, че се познават добрите европейски практики за привличане на гражданите към дебати, към изграждане на загубеното доверие чрез нов демократичен подход. Това би осигурило и гарантирало участието им във всички фази на вземане на решения. Такъв, ако това не е известно на българските управляващи, е подходът на европейските институции към техните граждани. Този подход е намерил израз в успешно действащия План”Д”, резултатите от който ще бъдат оповестени в края на месец май.
В тази връзка, отново предлагаме да се сложи началото на общ диалог с гражданското общество, но не чрез ефектни, но неефективни кръгли маси, работни групи, стратегии, концепции и планове за изпълнението на които никой не следи.
За да стане това считаме, че съответните министерства, най- вече тези на правосъдието и на вътрешните работи следва да информират българската общественост какво точно е свършено по конкретните критични констатации от предходния доклад/м. Октомври 2005г/ , както и експертните доклади от месец март т.г./ за съжаление Министерство на правосъдието напълно ги е неглижирало, като изобщо не са намерили място даже само като информация в официалния сайт/. Как са изпълнявани препоръките на редица неправителствени организации , които имат сериозни анализи и препоръки към държавния сектор/ “Центъра за изследване на демокрацията”, “Отворено общество”, “Прозрачност без граници” и др/. Кои са причините да се влоши състоянието в съответните наблюдавани области, кой конкретно като длъжностни лица с действия, бездействия или корупционни схеми е допринесъл и носи отговорност за това. /фрапиращ пример в тази посока е все оше недействащата Единна информационна система за противодействие на престъпността/.
Едва след обявяване на тези резултати и осигуряване на пълен достъп на гражданите до самия процес на формирането им, следва да се предприемат действия за изработване на план за следващия кратък период и то отново с участието на гражданското общество и предложени от него експертни групи в съответните области. За наше съжаление и днес в оповестените намерения на правителството, отново гражданското общество е забравено, като се планира поредния план за действие, който ще ни бъде представен като свършен факт в краия на м.май.
Къде са тогава гаранциите, че след толкова провали, именно тези хора и тези екипи, този път ще се справят! Точно те, които до този момент неглижираха всички препоръки, изговориха празни обещания и излъгаха очакванията на хората, едва ли са най- доброто решение за проблемите, пред които е изправена страната ни.
За това, ГЕРБ предлага не планове, не стратегии, а конкретно изразени действия, някои от които вече са предприети и то с широкото представителство на гражданите. Още веднъж и в името на общата за страната ни кауза, предлагаме на правителството възможност да бъдем активен партньор в следващите решаващи няколко месеца.
 


Сходни връзки

ГЕРБ: Правителството не е способно да реагира адекватно на досегашните критики | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди