изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:16 EEST
"XELLA INTERNATIONAL" ОТКРИ ЗАВОД ЗА ГАЗОБЕТОН В ДОБРИЧ    
Икономика  Директорът на немския концерн за производство на строителни материали дари на кмета на Добрич Детелина Николова чек за 15 хил. лв. за изграждането на детски площадки в парка. Официално лентата на новия завод бе прерязана от Гюнтер Шимша - директор на "Xella International GmbH" и кметът на Добрич Детелина Николова

Вчера в Добрич официално бе открит вторият завод на "Xella България" ЕООД за производство на газобетонни блокчета Ytong. На събитието присъстваха директорът на "Xella International GmbH" Гюнтер Шимша, Ернст Арелман - директор връзки с обществеността на немския концерн, както и директорите на "КселаБългария" - Димитър Ганев - управител производство, Найден Найденов - управител продажби маркетинг и Стела Салановска - управител финанси. Официални гости на откриването бяха кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-кметът по устройство на територията арх. Пламен Ганчев и кметът на Каварна Цонко Цонев. Пред гости и журналисти Г. Шимша заяви, че "Xella International" е вложила инвестиции в Добрич за над 16 млн. евро, а самият терен от 10 хектара е купен за други 6 млн. евро. Приветствие към инвеститорите поднесе и кметът на града Детелина Николова, като пожела успешен старт и ползотворна работа и подари плакет на Добрич. От своя страна Г. Шимша дари на кмета на Добрич чек за 15 хил. лв. в знак на признателност за доброто сътрудничество, както и в израз на социалната ангажираност на фирмата към Добрич. Дарителят изрази волята си средствата да бъдат оползотворени за построяването на детски площадки в парка. Пред журналисти Д. Николова заяви: "Тези средства, които ни бяха дарени от директора на "Ксела" ще бъдат вложени в реконструкцията на детската площадка в обновената част на парка, като с тях ще бъдат закупени катерушки, люлки и други съоръжения". Всичко гости имаха възможността да разгледат завода.
На пресконференция по-късно Г. Шимша подчерта ползотворната си работа с община Добрич, благодарение на което е станала и възможна реализацията на инвестицията в града ни. "Благодаря на кмета на Добрич, който подпомогна успешното ни сътрудничество и ние преминахме бързо всички бюрократични пречки" - каза още Г. Шимша. Той заяви още, че заводите в марка "Ксела" в целия свят имат вече над 20 годишна история, като за този период пласментът на продукцията е увеличен над 10 пъти.
Газобетонът Ytong, произвеждан от "Xella" е представен в България от 1994 година, когато е открит заводът край София. "С откриването на завода в Добрич Xella продължава курса си на растеж в Източна Европа. Постигнатото до този момент голямо търсене ни показва, че Ytong е подходящият модерен строителен материал за България", обясни Гюнтер Шимша. Газобетонът се обработва лесно и е предвиден за масивни стенни конструкции при строежа на жилищни и офисни сгради. Строителният материал отговаря на най-високите изисквания за топло и шумоизолация, за пожароустойчивост, както и за носимоспособност. Освен това Ytong е особено екологичен в своето производство и приложение. Ниското тегло на газобетона е от съществено значение, в частност в земетръсните региони. За разлика от често употребяваната глина, Ytong е подходящ и за региони, заплашени от наводнения, обясни още Гюнтер Шишма.
"Местонахождението за строежа на втория завод в България бе избрано по логистични причини, като решението бе взето през 2003 г. Това е още една стъпка  за нас, с която се задължаваме към Добрич и региона и разширяваме лидерските си позиции в Югоизточна Европа", заяви пък Найден Найденов, управител "Продажби и маркетигн" на "КСЕЛА България". От завода в София се снабдяват зоните София и Западна България. Заводът в Добрич снабдява българското и румънското Черноморие, както и Южна Румъния и Букурещ. Още от 2000 година КСЕЛА България въведе системата EN 9001:2001. От фирмата заявиха още, че капацитетът на добричкия завод е 350 хил. куб. м газобетон, като той по план трябва да бъде достигнат през 2009 г. В момента в Добрич са разкрити 60 работни места, като в най-скоро време се планира да се премине към трисменен режим на работа и да се увеличат работните места с още 20. При постигане на пълния капацитет ще се работи на четири смени и съставът на работещите във фирмата ще достигне 100 души, добави управителят по производствените въпроси инж. Димитър Ганев. От фирмата добавиха още, че за тази година са планирани 50 хил. кубика газобетон износ за Румъния, което е една трета от общия обем на производството на дружеството. Пазарният дял на българския пазар за стенни строителни материали през 2005 г. възлиза на 25 процента.
Xella Internasional е част от групата Haniel и обединява дейностите на групата във връзка със строителните материали и суровините в цял свят. Тя има заводи в Европа, Азия и Южна Америка. Фирмата е създадена през 2002 г. Днес Xella е най-големият производител на плоскости от гипсов фазер с марката Fermacell. Има 50 завода в света. През 2005 година оборотът на фирмата е бил 1,3 млрд. евро. През последните години Xella навлезе най-вече в страните от Средна и Източна Европа и в Китай. Освен в България, фирмата е представена и в много страни от Източна и Централна Европа: Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Сърбия и Русия.
След официалното откриване на завода, директорът на Xella Internasional. Гюнтер Шишма връчи чек за 15 000 лева на кмета на Добрич Детелина Николова за изграждане на детски площадки в градския парк.
 


Сходни връзки

"XELLA INTERNATIONAL" ОТКРИ ЗАВОД ЗА ГАЗОБЕТОН В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди