изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:59 EEST
ГЕРБ “изсмуква” НДСВ    
Политика

Формацията ГЕРБ на Бойко Борисов изсмуква политическата сила на НДСВ, чийто рейтинг в София се е сринал до 4,4%. Такъв е изводът от регионално изследване за София на Агенцията за социални проучвания и анализи АССА-М, представено в четвъртък.



Според шефа на агенцията доц. Михаил Мирчев, ГЕРБ е много директна заплаха за НДСВ. Гражданското сдружение на Борисов предстои да взема неактивиран електорат и тъй като 57% от симпатизантите на формацията се самоопределят като центристи, електоратът вероятно ще дойде от НДСВ, които са най-плътно идентифицирани в центъра, обясни Мирчев.

“Синята част" на ГЕРБ е 36 на сто, само 3 на сто от симпатизантите на новата формация се самоопределят като леви.

В момента ГЕРБ е втора политическа сила в столицата с 11% симпатизанти. За май месец т.г. формацията на столичния кмет получава 13 % одобрение от гражданите на София.

На първо място е левицата – респективно БСП – с 19 на сто симпатизанти. Ако в момента се провеждат избори, 17% от софиянци биха гласували за социалистите. През април миналата година те са имали подкрепа на 24% от столичани.

По думите на Мирчев съществува риск от леко разминаване между лидерските групи в БСП, които са принудени да водят политика, която се изтегля от ляво към центъра и идеологическата инерция на симпатизантите (94 процента от тях се самоопределят като леви).

В същото време симпатизантите на НДСВ са се стопили до 5%, при 25 на сто през април 2005 г. и 12 на сто през октомври. Ако изборите са сега, царската партия би получила 4,4% от гласовете на столичани, сочи проучването.

В момента, доколкото Бойко Борисов се легитимира като политически лидер, той директно изсмуква силата на НДСВ като политическа формация, обясни управителят на АССА - М. Той допълни, че ако парламентарните избори са другата година и продължи очертаната тенденция, НДСВ ще трябва да се бори за влизане в парламента.

Според него проблемът в НДСВ са сложните взаимоотношения между лидера в сянка и официалните лидери, а Борисов продължава да бъде резервен вариант на Симеон Сакскобургготски.

Легитимираната и фактически силна дясна формация в момента е ДСБ, посочи шефът на АССА – М. Осем процента отговарят, че симпатизират на партията, толкова заявяват и че ще гласуват за нея. Проблем за формацията, според Мирчев, е процентният таван на електората.

След формацията на Иван Костов се нарежда “Атака” на Волен Сидеров с 4,2 %.

На СДС симпатизират 6%, но когато е зададен въпросът дали биха гласували за партията, процентът пада на 4%. В предизборната ситуация миналата година през април сините са имали доверието на 12 % от гласовете на столичани.

Формацията на бившия столичен кмет Софиянски – Съюз на свободните демократи (ССД), получава подкрепа, граничеща към нулата в столицата. Тя има доверието на едва 0,4 %. Заради съдебните дела срещу бившия столичен кмет партията е изтласкана към линията на политическата периферия, каза Мирчев.

Тридесет и два процента от запитаните отговарят, че ще гласуват на  президентски избори тази есен, а 37% от всички интервюирани посочват Георги Първанов като най-подходящ за поста. От гласуващите този процент е 58, сочи проучването на АССА-М.   

Следващият предпочитан президент е Бойко Борисов  - 23 на сто от всички и 27 на сто от гласуващите, следван от Симеон Сакскобургготски – 4% от всички и 7% от гласуващите, Петър Стоянов – 5% от всички и 9% от гласуващите и Веселин Методиев – 4% от всички и 6% от гласуващите, сочат данните на АССА-М.  http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

ГЕРБ “изсмуква” НДСВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.14 секунди