изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:59 EEST
Замъкът на Дракула е върнат на румънското кралско семейство    
По света

Румъния върна средновековния замък Бран, известен като Замъка на Дракула, на предишните му собственици от румънското кралско семейство. Информацията предаде Ройтерс. Правителството предаде двореца на Доминик фон Хабсбург, племенник на последния румънски крал Михай.



Доминик фон Хабсбург отправи своите претенции върху осемвековния замък, след като миналата година правителството прие програма за уреждане на собствеността на одържавените по време на комунистическия режим имоти.

Замъкът Бран е един от най-забележителните дворци, които румънските власти реституират на собствениците му отпреди Втората световна война.Той е разположен на около 30 км от Брашов.

Реституцията е резултат от продължила пет години юридическа битка. Тя възражда надеждите на много румънци, които очакват да влязат във владение на собствеността си, конфискувана от бившия комунистически режим. През 1920 г. той е дарен от местните жители на румънската кралица Мария в знак на признателност за приноса й за обединението на Румъния през 1918 г. Мария оставя замъка в наследство на дъщеря си Илиана.

„Не мога да повярвам, че това наистина се случва. Това беше моят дом и аз не съм се връщал тук от 1948 г.”, заяви Доминик фон Хабсбург. Според министъра на културата Адриан Йоргулеску цената на замъка възлиза на около 25 млн. долара. Той посочи, че след връщането на замъка на предишните му собственици, държавата ще преговаря за откупуването му. Искането на наследниците на Илиана са поискали между 25 и 28 млн. долара.

Кой е Граф Дракула

Влад ІІІ, наричан още Цепеш (на румънски Ţepeş – “набивача на кол”) е бил през владетел на Влашко през 1448, 1456–1462 и 1476 г. Свързаните с него легенди, заради които го наричат и Дракула, стоят в основата на романа на Брам Стокър Дракула.

Влад ІІІ е син от брака на Влад ІІ Дракул и принцеса Княжна от Трансилвания. Ражда се на 7 декември 1431 г. в къща в Шесбург (днес Сигишоара, Румъния). В Сигишоара се предлага на туристите да посетят дома, където се предполага, че се е родил Влад ІІІ и който днес е музей на средновековните оръжия и различни вещи, свързани с Влад, но няма източници, които достоверно да посочват именно тази къща като негово родно място. Влад ІІІ е известен на широката публика като Дракула, което е свързано с факта, че баща му е бил член на ордена на Дракона (на румънски – Dracul/Дракул, с второ значение Дявол).

Историите, че е бил кръвопиец и водач на вампирите, както и тези, свързващи Граф Дракула с Влад Дракула определено са от кръга на фантастиката или дълбоко погрешни. Влад Дракула е син на своето време и типичен тогавашен владетел, който като военен предводител се е стараел да вдъхва респект и страх. Дори и много от постъпките му от днешна гледна точка да изглеждат неразбираеми и ужасяващи, трябва да се отчита, че за тогавашните времена те съвсем не са били необичайни.

Множество градове, местности и др. са погрешно свързвани с името на Влад Дракула. Типичен пример за това е замъкът Бран (на немски Törzburg, на унгарски Törcsvar), намиращ се близо до гр. Брашов (Румъния). Няма нито един източник, който да сочи, че Дракула е роден там, че е живял там или, че е бил владетел на крепостта Бран. Само в един източник се споменава, че князът веднъж е пренощувал там.

За повече информация за Граф Дракула посетете Wikipedia

За повече информация за замъка Бран посетете:

Сайт на замъка Бран

http://entertainment.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Замъкът на Дракула е върнат на румънското кралско семейство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди