изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:59 EEST
Цвeтко Цветков: МВР-шефът не премисли добре хода с досиетата    
ОбществоНепремислен в дълбочина ход е решението на министър Румен Петков да започне разсекретяването на делата на Държавна сигурност с досиетата на журналисти, а след това на други лица. Това заяви във вторник пред бТВ бившият секретар на МВР и член на Висшия съвет на БСП Цвeтко Цветков.

Петков, като избран от партията за министър, носи цялата отговорност за действията си, но трябва да бъде много сериозно контролиран от правителството с цел да се занимава с делата си както трябва, каза още той.

Цветков бе категоричен, че генезисът на организираната престъпност в България не се корени в архивите на ДС. “Ако се отворят архивите на миналото, е хубаво да се отворят и досиетата на прехода, на мутрите, приватизацията и реституцията, които са в институциите и ведомствата, и тогава ще се видят истинският генезис и развитие на организираната престъпност”, добави бившият секретар на МВР.

"Ако разгледаме генезиса на организираната престъпност в България ще видим, че хората, които са водещи там са почти без изключение свързани с контингента на ДС", опонира Едвин Сугарев от СДС. Той допълни, че комисията за отваряне на досиетата е била разпусната, след като е трябвало да бъдат разкрити делата на магистрати, а това говори за връзки на съда с организираната престъпност.

Според Сугарев е безспорно, че около 40% от досиетата на ДС вече са унищожени, така че пълното разсекретяване се оказва невъзможно.

"Ценните сътрудници на Държавна сигурност не са били регистрирани и нямат дела в архивите", подчерта той.

Сугарев увери, че през февруари 1990 година е извършено унищожаване на досиета на хора, които се е очаквало да работят в полза на БСП и добави: "Били са запазени изцяло досиетата на тези, които са вземали участие в опозиционните партия след 1944 г. с оглед използваемостта

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Цвeтко Цветков: МВР-шефът не премисли добре хода с досиетата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди