изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:36 EEST
Ирак отправи тежки обвинения срещу US-мисиите    
НовиниПремиерът на Ирак Нури Ал Малики отправи тежки обвинения към американските части в страната във връзка с масовите убийства на иракски цивилни граждани в град Хадита.

„Не може да се оправдае убийството на едно семейство, само защото някой се бори с тероризма”, каза Ал Малики.

По информация на иракския посланик в САЩ, Самир Ал Сумайдайе, има достатъчно доказателства, че американските войници умишлено убиват беззащитни хора. Негов братовчед също е застрелян без причина през ноември миналата година в Хадита.

Според ал Малики убитите в Хадита са „жертви на погрешна намеса” и обяви, че иракските власти разследват случая от 19 ноември.

Припомняме, при акция на американските морски пехотинци бяха убити без никакво основание най-малко 24 човека, между които жени и деца.

Миналата седмица US-депутатът-демократ Джон Мърта обвини Министерството на отбраната във Вашингтон, че иска да потули случилото се, което той определя като „хладнокръвно масово клане”.

Иракският посланик Ал Сумайдайе коментира още, че от много отдавна е имал информации за убийствата, но е имало „силен натиск от нашите приятели” да не се говори за случилото се.

Той припомни и смъртта на четирима невъоръжени млади иракчани, застреляни на място в колата им.
Според него, макар и трудно, би могло да се приеме, че американските войници са се чувствали застрашени и затова да са убили младежите.
Но като цяло тези своеволни актове и надхвърлянето на правомощията не са нормални и рушат имиджа на обявилата се за почтена американска военна мисия, коментира Ал-Сумайдайе.

Президентът Буш, от своя страна, покани посланика на малко тържество в Белия дом е подчерта, че иска преди всичко в бъдеще Ирак да е свободен и че е силно впечатлен от смелостта на управляващите и от решителността на иракския народ.

Вчера Пентагонът отново увери, че работи за изясняване на случилото се в Хадита.
Окажат ли се верни обвиненията обаче, много US-пехотинци ще получат присъди за убийства и военни престъпления, пише Die Welt.
http://www.news.bg

 


Сходни връзки

Ирак отправи тежки обвинения срещу US-мисиите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди