изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 14:01 EET
ДОБРИЧ - ДОМАКИН НА СЕДМИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ХЛЯБА    
НовиниНаесен насъщният скача с над 10 %. Цената на пшеницата достигнала вече 200 лв./т без ДДС

В края на седмицата Добрич ще бъде домакин на 7-ия национален събор на хлебопроизводителите и сладкарите. В него участие ще вземат над 100 фирми от цялата страна, каза пред журналисти вчера председателят на регионалния браншови съюз Тодор Няголов. По традиция ще бъде направена изложба от изделията на майсторите. Ученици от 9 професионални гимназии от цялата страна ще се състезават за призовете в категория "Най-добър млад хлебар" и "Най-добър млад сладкар". Класираните от журито на първите места ще получат стипендия в размер на 400 лв., разпределени по месеци през учебната година.
Наесен насъщният ще скочи с над 10 %. Това прогнозират от регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич, тъй като се очаква през септември с 10 до 15 % да се увеличи цената на електроенергията. "Цената на зърното вече достигна 200 лв./т без ДДС, а брашното се търгува по 380-390 лв./т с ДДС" - каза още Т. Няголов. Хлебопроизводителите споделиха още, че според тяхната статистика българинът вече почти е достигнал консумацията на хляб на европейците. Годишно в страната ни на един човек се падала по 70 кг консумация, при 65-68 кг годишно на западноевропеец. За сравнение - преди години в България консумацията на хляб на човек е била 87-88 кг. Все още по селата се търсел повече белият хляб, докато в големите градове се наблягало на диетичните самуни.
Сред проблемите, които имат хлебопроизводителите, са късите срокове за въвеждане на системите ХАСАП за безопасни условия за производство на храни. От друга страна - фирмите се надяват, че така от пазара ще отпаднат тези, които са в сивата част на икономиката в сектора. Т. Няголов заяви, че според него, в Добричко около 15 % от фурните ще затворят врати и ще спрат производство след приемането ни в Евросъюза.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ - ДОМАКИН НА СЕДМИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ХЛЯБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди