изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:53 EEST
Турски историк: Да не обвързваме бъдещето си с ЕС    
По светаПроф. Ортайлъ отхвърли и тезата, че майките на османските султани са били все християнки, която се застъпва в наскоро излязла от печат в Турция книга.


Грешка би било Турция да обвърже бъдещето си с ЕС, смята известният турски историк проф. Илбер Ортайлъ, директор на музея Топкапъ.

В интервю за една от най-популярните телевизионни програми "Джевиз кабугу" ученият изтъкна, че не се знае нито какво ще бъде икономическото състояние на ЕС след 20 години, нито какво точно ще представлява общността тогава.

"С ЕС се свързват много надежди, но Европа не е чак толкова напред. Ето защо трябва да бъдем много внимателни, когато се опитваме да влезем в ЕС, добре да си направим сметката, да анализираме икономическото и демографското състояние на евросъюза", каза той.

Според него ако Турция не бъде приета в ЕС, това не означава, че "ще се затрие". "Ако ни е изгодно, ще влезем, ако не, няма", каза той.

По думите му погрешни са твърденията, че щом турците влязат в ЕС, ще се разрешат всичките им проблеми. Той свърза нежеланието на европейските държави да приемат Турция с нейното османско минало.

Проф. Ортайлъ отхвърли и тезата, че майките на османските султани са били все християнки, която се застъпва в наскоро излязла от печат в Турция книга - "Майките на султаните" от Али Кемал Мерам. Написаното не почива на историческите факти, обяви ученият.

НетИнфо
 


Сходни връзки

Турски историк: Да не обвързваме бъдещето си с ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди