изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:00 EEST
МОНАСИ ОТ ЛЕГЕНДАРНИЯ МАНАСТИР ШАО ЛИН ИЗНЕСОХА ШОУ В КАВАРНА    
ОбществоБлизо 5 000 гледаха изпълненията на майсторите на кунг-фу-то

В четвъртък вечерта площадът в крайморския град Каварна се изпълни с народ, като най-многобройни бяха децата. Над 5 000 се бяха стекли, за да наблюдават на живо зрелищното шоу на монасите от манастира Шао Лин. Всяко едно място около пешеходната зона на Каварна бе запълнено с автомобили, стекли се от Добрич, Варна, Шумен. Най-нетърпеливите заеха позиции още от 20 часа около сцената, въпреки че за начален час бе обявен 21 ч. Със сигурност тази вечер никога няма да забравят и ще се разказват на внуци и правнуци двайсетината хлапета, изкарани на сцената да учат упражнения от бойното изкуство редом с монасите от Шао Лин.
Още щом пристигна автобусът на монасите, те бяха посрещнати от тълпа зрители. Бойците позираха за няколко снимки, след което спретнаха импровизирана сергия и разпънаха фланелки и сувенири от манастира Шао Лин, които се разпродадоха като топъл хляб, по 20 лева парчето.
Автентичният Шао Лин идва в България за първи път. Спектакълът в Каварна бе в рамките на дните на китайската култура, провеждани под патронажа на Министъра на културата на КНР и на посланика на Китай у нас Юй Джънци.
Самият манастир е построен преди 1 500 години в горите на планината Шаошъ в провинция Хънан. Тук се заражда и развива уникалното бойно изкуство, прочуло се по цял свят като шаолинско кунг-фу. То събира в себе си бойни техники с техниките за медитация и себекултивиране. Китайците смятат, че всички бойни изкуства произхождат от шаолинското кунг-фу и така свързват понятието "бойно изкуство" с понятието "култивиране на тялото и духа".
В Шао Лин живеят 250 монаси. Най-малкият е на 3 години, най-възрастният - на 83. В Каварна пристигнаха 15 монаси, на възраст от 16 до 28 години. Денят в манастира е строго регламентиран. В Шао Лин монасите стават всяка сутрин в 5.30 часа. До 6.30 ч. са тренировките по бойно изкуство. От 7.00 до 7.30 ч. е закуската. След това започва учебният процес, в който монасите изучават литература, световна история, религия.... Обядват в 11.30 ч., до 14 ч. почиват. От 14.00 до 17.30 ч. следват усилени тренировки. После имат един час за молитви. Вечерята е от 19.00 до 19.30 ч. В 20.00 ч. бие гонгът и всички монаси са в леглата за сън. Един път седмично всички имат право на разходка извън манастира за по час и половина. Монасите не ядат месо и риба. По време на престоя им в България менюто им е било основно хляб на пара, различни сосове със зеленчуци, бамбукови филизи, бял ориз и супи. От напитките употребявали само вода и българско мляко.
Манастирът Шао Лин е забранен за всякакви външни погледи. Туристите могат да разглеждат само определените места за посетители. Единственият, който е влизал в забранените за хора места, е президентът Путин, защото има черен колан.
15-те монаси демонстрираха в Каварна зрелищни изпълнения на кунг-фу в различни стилове - мек юмрук, бойни техники на земя, кунг-фу с камшик, с тояга от 3 секции, чупене на метална плоча с глава, трошене на тояги с цигун. 
 


Сходни връзки

МОНАСИ ОТ ЛЕГЕНДАРНИЯ МАНАСТИР ШАО ЛИН ИЗНЕСОХА ШОУ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди