изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:51 EEST
НА ПЕТ ЕСТРАДИ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ УЧАСТНИЦИТЕ В ДЕБРЕНЕ    
КултураНа пет естради ще се представят изпълнителите на автентичен фолклор по време на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" край Дебрене на 24 юни, съобщи за НДТ зам.-кметът на община Добричка Петър Желев.

 Той припомни, че по-различното тази година е, че съборът е вписан в Националния културен календар на България и в него ще участват изпълнители от цялата страна. Това налага и изграждането на пета естрада, досега изпълнителите на автентичен фолклор са се представяли най-много на четири сцени.
Подготовката е в ход - имаме готовност да посрещнем всички състави от страната, които са подали заявки за участие, каза още Петър Желев. Изпълненията на всяка естрада ще са с времетраене по 5,30 часа средно. Това обаче не е окончателната продължителност, понеже все още се обаждат от цялата страна за участие, уточни зам.-кметът. Освен от общините от Добричка област, заявки са подали фолклорни състави от Силистра, Ситово, Ветово, Нови пазар, Свищов, Търговище, Вълчи дол, Златарица - В.Търново, Дългопол, Смядово. Очакват се състави от Плевен и Монтана. Като изпълнители в различните категории засега е ясно, че в събора ще участват 71 певчески групи, 21 танцови състава, 13 групи за народни обичаи, 13 инструментални групи и 84 индивидуални изпълнители, общо около 2 000 самодейци. Представянето на участниците ще бъде журирано от проф. Маргарита Василева от Института по фолклористика в София, проф. Петър Ангелов и доц. Йорданка Неделчева от Варна, както и от изтъкнали добруджански фолклористи.
В момента в община Добричка текат предхождащи прегледи на състави в четири микрорайона - с.Паскалево, с.Стожер, с.Житница, с.Ловчанци. Предстои последният празник  на 16 юни в с.Ловчанци. НДТ

 


Сходни връзки

НА ПЕТ ЕСТРАДИ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ УЧАСТНИЦИТЕ В ДЕБРЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.74 секунди