изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:26 EEST
ОТКРИВАT ИЗЛОЖБАТА "ДОБРУДЖА В СТАРИ КАРТИ И ГРАВЮРИ"    
КултураДнес от 17 часа в Художествената галерия официално ще бъде открита изложбата "Добруджа в стари карти и гравюри". Особен интерес в нея предизвика включването на Националния политехнически музей - София с темата  "Добруджа в руската картография" (1877-78 г.), представена с 11 табла, с оригинални военни руски карти на тази част на България.

По време на войната и една година след нея Руският топографски корпус извършва първото подробно едромащабно заснемане на територията на България, включително и Добруджа. В резултат на топографогеодезическите работи се издава многолистната карта на страната в мащаб 1:42 000, а също и карти в производни мащаби /1:126 000, 1:210 000 и др./. Картните листове получават популярното наименование "верстовки", тъй като е използвана тогавашна руска мерна система /верста, сажен, дюйм/.
Топографските карти на Добруджа, създадени от руските военни специалисти, съдържат всички елементи от общогеографското съдържание - географска основа, релеф, хидрография, растителна покривка, населени места, съобщителна мрежа и граници. По тази причина те са безценен и обективен източник на разностранна информация за времето, в което са създадени. Към руските "верстовки" днес се проявява изключителен интерес от колекционери и специалисти в света, работещи в различни области - история, археология, геоморфология, геология, хидрология, демографски изследвания и много други. Определено може да се каже, че като документация, отразяваща природните и социално-икономически условия на територията на освободена България, картите на Руския топографски корпус и днес не са загубили своето значение и са част от нашето културно и научно наследство. Очаква се гости на откриването да бъдат и представители на Руското консулство във Варна. Поздравителен адрес по повод откриването на изложбата е изпратил и председателят на Народното събрание Георги Пирински, информираха още от община град Добрич.
 


Сходни връзки

ОТКРИВАT ИЗЛОЖБАТА "ДОБРУДЖА В СТАРИ КАРТИ И ГРАВЮРИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди