изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:02 EEST
ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗПУСНА КРАЯ: Дефицитът по текущата сметка не спира да расте    
ИкономикаДефицитът по текущата сметка за първите четири месеца на годината нараства рязко през спрямо същия период на предходната година и по всяка вероятност ще надхвърли очакванията на правителството, показват последните данни на БНБ за платежния баланс.

Според някои икономисти динамиката на развитието на показателя може да наруши финансовата стабилност на България, която най-вероятно ще бъде принудена да поддържа бюджетен излишък. Други анализатори обаче смятат, че структурата на вноса, който е най-големият виновник за дупката в платежния баланс, показва, че икономиката се развива добре и скоро може да се очаква увеличение на износа.

Дисбалансът в международните разплащания за април достига 364.6 млн. евро при 239.4 млн. евро за същия месец на 2005 г. С това това натрупаното от началото на годината отрицателно салдо по текущата сметка се увеличи до 1.473 млрд. евро, или 6.1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. За сравнение, през четирите месеца на миналата година дефицитът беше 790.1 млн. евро, или 3.7 на сто от БВП.

По традиция основна заслуга за дефицита има отрицателното търговско салдо, което за периода януари - април нараства с 36 на сто на годишна база до 1.37 млрд. евро. Отново, както и през предходните месеци, ръстът на вноса на годишна основа от 31.1 на сто, изпреварва темпа на нарастване на износа - 29.3%. Доставката на енергоресурси и инвестиционни стоки продължава да преобладава в структурата на вноса, което според икономисти е индикатор, че икономиката се развива добре и е предпоставка за растеж и увеличаване на експорта.   

Правителството предвижда дефицитът по текущата сметка да намалее през настоящата година в сравнение с предходната, когато той достигна рекордните 11.8% от БВП. Неправителствените икономически експерти обаче са скептични за тези очаквания. Дисбалансът в международните разплащания ще надхвърли 12 на сто от брутния продукт, прогнозира пред агенция Ройтерс Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика. Проблем според него е бездействието на правителството, показател за което е липсата на приватизация. Чобанов отчита и намаляването на степента на покритие на дефицита от преките чуждестранни инвестиции. Към април те  нарастват до 858.3 млн. евро, но покриват 58.3% от недостига. За сравнение, през април 2005 г. те са били 70% от дупката в разплащанията.

Българското правителство и Международният валутен фонд (МВФ) се договориха при последната мисия на фонда за 3% бюджетен излишък в края на годината като част от мерките за противодействие на дефицита по текущата сметка. Той може да бъде коригиран само ако дисбалансът в международните разплащания спадне под 12 на сто от БВП, гласи споразумението на двете страни. Последната проекция на МВФ обаче сочи, че дефицитът по текущата сметка през 2006 г. ще достигне 12.4% от БВП заради силното търсене и потребление и поскъпването на петрола.      http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗПУСНА КРАЯ: Дефицитът по текущата сметка не спира да расте | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди