изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:47 EEST
КОЛЕКТИВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА: Независимият депутат Мария Капон по темата за "черната" парламентарна каса    
Интервюта Мария Капон, независим депутат в Народното събрание в интервю за предаването “Коритаров live”


Водещ: Темата за черната парламентарна каса продължава да присъства и днес във всекидневниците, при това като, че ли този проблем набира информационна инерция. Вестник “Стандарт” излиза с едно заглавие, което е доста предизвикателно по внушението си. “Черна каса храни роднини и любовници на депутати”. Всъщност народната представителка, която въведе понятието “черна каса” в парламента е Мария Капон от Демократическата партия, която е независими народен представител в момента. Добро утро и добре дошли, г-жо Капон!
Мария Капон: Добро утро!
Водещ: Черната каса това ли храни – роднини и любовници на депутати, както пише “Стандарт” или това е закачка?
Мария Капон: Това никога не е било мое твърдение. Аз казвам, че в момента, в който няма отчетност на средствата, които се вземат от народни представители или от парламентарните групи, има съмнение за всякакво харчене.
Водещ: Значи може да бъде и за роднини, и за любовници?
Мария Капон: Напълно всеки един гражданин може да се съмнява в каквото иска.
Водещ: Да. Защото тук цитатът е много особен. Ето, казват: “Повечето са роднини, любовници и приятели, обясняваха запознати”. Като се казва запознати може да се има предвид, че се обобщава някакво предположение, но се приписва на анонимен източник, защото витае във въздуха така или иначе.
Мария Капон: Разбирам, че това не е практика от последното Народно събрание, а е практика от Великото народно събрание още да има средства, които да се разпределят по този начин. И няма нищо лошо, напротив – народните представители, за да бъдат ефективни народни представители трябва да има средства, които да са за техни експерти, сътрудници, за тяхната компетентност, за тяхната работа в избирателните региони. Въпросът е да е прозрачно.
Водещ: Това не са представителни пари, нали така? Това е нещо друго.
Мария Капон: Представителни пари по законодателството в България означава средства, които пък имат и специфичен данък – така нареченият представителен данък. Тоест това могат да бъдат вечери, обеди, фризьор, грим, костюм – това са представителните. В никакъв случай. Това са средства, типични за работата на народния представител, за неговата професионална квалификация, за това той да е добрият експерт в Народното събрание, при защита на законите. Няма човек в тази държава, който да може да отговори на изискванията на всички комисии в Народното събрание, той ще е един всезнайко просто, без да е задълбочен и без.
Водещ: И са нужни експерти.
Мария Капон: ... да използва експертиза и експертно мнение.
Водещ: Добре. Ето, вие преди да бъдете независим народен представител бяхте депутат от ПГ на ОДС. Каква беше практиката там? Имаше ли черна каса на ОДС?
Мария Капон: Аз и сега мисля, че още де юре съм... Независима съм в Народното събрание, но де юре съм още мисля, че в ПГ на ОДС. Не е приключила сагата с ПГ на ОДС. А няма как Демократическа партия, тримата представители да излязат от тази група. Но да се върнем на въпроса.
Водещ: Да, за черната каса на ОДС.
Мария Капон: Всяка група има правилник и в този правилник е ясно колко процента от тези средства харчиш лично – 10, 15, 20, 30, 40, 50...
Водещ: Как е в ОДС?
Мария Капон: 15% мисля, че беше.
Водещ: Лично се харчи.
Мария Капон: От парламентарната група се дават, оттам нататък другите са в плик за народния представител.
Водещ: В плик.
Мария Капон: В плик, да, така е. В плик, аз...
Водещ: По колко даваха в плик на народен представител? Горе-долу?
Мария Капон: Всеки месец различно. Между 700 и 800 е общата сума, значи около 600 са в плик да кажем.
Водещ: В плик. Срещу разписка, удържат ли се, как се дават?
Мария Капон: Няма разписка. В смисъл, че...
Водещ: Дават се на ръка.
Мария Капон:Дават се първо едни пълномощни, с които определен човек е упълномощен и това е нормално – да ги взема вместо теб и оттам нататък се разпределят, за да останат за парламентарната група.
Водещ: Не, тези пари, които лично отиват за депутат са между 600 и 800 лв...
Мария Капон: Зависи от парламентарната група и решението. Може да е 50% да остане за парламентарната група, може да са 100% за парламентарната група. Това е решение на вътрешен правилник.
Водещ: Това е важно да го изясним. Значи идва някакъв секретар на групата или техническо лице и раздава в плик. Така ли става, просто да знам? Как ставаше?
Мария Капон: Истината е, че ние сме упълномощили някой, който да получава тези средства. Нормално е...
Водещ: После дават ли ги персонално на депутатите?
Мария Капон: Естествено, но когато ти си упълномощил някой, то все едно си ги взел лично. Така че това не е проблем.
Водещ: Няма значение. Той отива, взема ги и ги дава на депутатите. Те са...

http://www.focus-news.net



СЛЕДВА

 

 


Сходни връзки

КОЛЕКТИВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА: Независимият депутат Мария Капон по темата за "черната" парламентарна каса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди