изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:09 EET
HVB BANK BIOCHIM КРЕДИТИРА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ ПО ПРОГРАМИ НА ЕИБ И USAID    
НовиниОбщина Тервел е втората община у нас, получила инвестиционен заем за проект "Благоустрояване на кв. "Изгрев" и ул. "Хан Аспарух" в града

HVB Bank Biochim ще отпусне десетгодишен инвестиционен заем на община Тервел на стойност 800 хил. лв. за реконструкция на част от града по проект на общината, информираха от пресцентъра на финансовата институция. Както НДТ писа, община Тервел  ще използва  по-голямата част от заема за  благоустрояване на жилищен квартал, както и за други инфраструктурни мероприятия на територията на кметството.
В случая банката е приложила комбинация от две международни програми - кредитна линия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за стимулиране на инвестиционни проекти и гаранционно споразумение на Американската агенция за международно развитие (USAID). По програмата на ЕИБ, общините получават за инвестиционни проекти на стойност до 5 млн. евро безвъзмезден грант на стойност 2.5 % от размера на проекта.
 "Българските общини са все още консервативни по отношение търсенето на заемен капитал. Това, което HVB Bank Biochim осигурява чрез международните програми на USAID и ЕИБ, e улеснен достъп до допълнителни ресурси. Това е стимул за засилване на инвестиционна активност на общините по отношение на ключови инфраструктурни проекти" - коментира Милена Трифонова, директор "Институции и Еврофондове" на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк.
Заемът за община Тервел е вторият кредит у нас по гаранционното споразумение на HVB Bank Biochim и USAID.
Споразумението на HVB Bank Biochim с USAID е първо по рода си гаранционно споразумение с българска банка, насочено изцяло към български общини, добавят още от банката. По силата на това партньорство чрез агенцията американското правителство гарантира портфейл от заеми на HVB Bank Biochim за общините в България в размер на общо 15 млн. долара. HVB Bank Biochim - чрез специaлизираната си в такива проекти дирекция "Институции и Еврофондове", отпуска заеми, с които да финансира общински инвестиционни проекти. Заемите могат да са в лева или евро. Средствата могат да се използват за рехабилитация на улици, за реконструкция на водопроводи и канализация, подмяна на улично осветление, саниране на общински жилища, изграждане и/или ремонт на обществени сгради, за изграждане на пречиствателни станции, възстановяване на щети от наводнения и други природни бедствия, както и при кандидатстване за заеми по линия на ЕС.
 


Сходни връзки

HVB BANK BIOCHIM КРЕДИТИРА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ ПО ПРОГРАМИ НА ЕИБ И USAID | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди