изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:36 EEST
ПАРТНЬОРСТВОТО "ШАФХАУЗЕН-ДОБРИЧ" СЕ ПРЕНАСОЧВА КЪМ СФЕРАТА НА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯТА    
ЗдравеБолницата получи като дарение инструментариум за отделенията по ортопедия, урология и неврохирургия

ремето на големите финансови помощи постепенно отминава, финансовият извор ще бъде редуциран и ще пренасочим партньорството към сферата на специализацията и обучението на работещите в болницата в Добрич. Това заяви на пресконференция вчера председателят от швейцарска страна на дружеството за междуболнично партньорство "Шафхаузен-Добрич" и почетен гражданин на Добрич д-р Андре Гредел. Присъстваха още проф. Нуот Ганцони, д-р Хорст Шплисгардт, Мариан Пем, Мартин Грим, журналистът от "Шафхаузен Нахрихтен" Валтер Йоос. Бъдещите съвместни проекти ще бъдат насочени приоритетно към специализацията на медицински сестри, където е най-голяма разликата с Швейцария и европейските страни, каза още д-р Гредел. Той допълни, че в Швейцария специалистите в тази област - жени и мъже, са с много висока квалификация, понякога по-висока и от тази на лекарите. Ще бъде акцентирано в тясната специализация на медицинските сестри. Това е не само локална, но и национална задача пред вас - да се повиши стандартът на сестринските грижи, а също и на рехабилитатори, рентгенови лаборанти, каза още почетният гражданин на Добрич.
За мен тази седмица в Добрич е невероятна, защото тя е една отплата за всичко, което сме направили през тези 15 години, заяви д-р Гредел. Той сподели, че швейцарските ни партньори много се гордеят от всичко, което е станало в болницата в Добрич през този период, като подчерта, че то се дължи не само на тях, но и на неуморната работа на екипа от Добрич.  Д-р Гредел обясни, че в началото идеята е била за едно сътрудничество, в което да се помага материално на болницата. В годините то се е превърнало в едно истинско приятелство.
В Швейцария публичните болници, каквато е тази в Шафхаузен, се финансират от три източника, разказа д-р Гредел. Лечебните заведения получавали средства от здравната каса, от държавата и съществена част - от частни здравни осигуровки на пациентите. В момента в европейската държава имало голяма обществена дискусия и се търсели варианти болниците де приключват годината без задължения.
При пристигането си в Добрич швейцарската група, водена от д-р Гредел, е дарила за нуждите на болницата в Добрич инструментариум за отделенията по ортопедия, урология и неврохирургия. Особено ценни са инструментите за ортопедията - за вътреставно протезиране, които са много скъпи и качествени, подчерта изпълнителният директор на болницата д-р Жанина Калинкова. Тя представи пред журналисти новия проект, който ще се реализира в болницата - за борба с болката, и продължаващият проект за рехабилитация след инсулти. По него от 1 юли на обучение в болницата в Шафхаузен ще бъдат двама лекари и един рехабилитатор. От своя страна ръководството на лечебното заведение подари на швейцарските партньори книга и DVD-филм, посветени на двете годишнини. Искаме по този начин и партньорите ни от Шафхаузен да съпреживеят празниците с нас, коментира д-р Калинкова. НДТ

 


Сходни връзки

ПАРТНЬОРСТВОТО "ШАФХАУЗЕН-ДОБРИЧ" СЕ ПРЕНАСОЧВА КЪМ СФЕРАТА НА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.78 секунди