изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:06 EEST
ВЪЛНУВАЩА ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ВЕРКА СИДЕРОВА    
Култура80-годишният юбилей на народната певица и почетен гражданин на Добрич Верка Сидерова бе отбелязан миналата седмица. Събитието, което се състоя в огледалната зала на ДТ "Йордан Йовков", бе част от проявите в рамките на шестото издание на международния фестивал-конкурс "Фолклор без граници".

Верка Сидерова бе уважена от много добричлии - приятели, почитатели на нейния невероятен талант и на красотата на народните песни. В юбилейната вечер участваха изпълнители от Професионалния ансамбъл "Добруджа" и ансамбъл "Филип Кутев". Изключително мили думи за Верка Сидерова каза пред препълнената зала етномузикологът Румяна Цинцарска, която е член на международното жури на фестивала "Фолклор без граници".
Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 г. в Добрич. Завършва гимназия в родния си град. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и от тогава тя е част от колектива на Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. тя пее в ансамбъла като солистка, в квартети и в трио. Изнасяла е концерти в 29 страни от цял свят. Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и телевизия. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 г. Верка Сидерова е носител и на голямата награда "Нестинарка" - за цялостна певческа кариера, на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Споделяла е, че песните, които изпълнява, ги знае от майка си и баба си. Любима й е "Години, години, усилни години".
 


Сходни връзки

ВЪЛНУВАЩА ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ВЕРКА СИДЕРОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди