изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:52 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: БСП - ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА ГРАДСКИЯ ПАРК    
Общество Съветници от червената група и гравитиращи около тях обвиниха в престъпление кмета Детелина Николова, защото... разрешила на частна фирма да върне живота на езерото в парка и то за своя сметка. Представители на същата група поискаха избиване на непотърсените бездомни кучета

 

Станислава КРЪСТЕВА

 

Ако търсите хора, които са избрани, за да работят за развитието на Добрич, а действат срещу интересите на града, при това срещу заплащане от данъците именно на добричлии, ще ги намерите в залата на Общинския съвет. Основно сред редиците на местните парламентаристи от БСП и гравитиращи в изказванията и действията си техни колеги от други групи. Това стана видно и на заседание на местния парламент във вторник 

То не се размина с традиционната през последните месеци тема - конкурса за изграждане на хипермаркет "Кауфланд". Съветникът от ССД Марин Джамбазов поиска да се изслуша комисията по законност и обществен ред по казуса "Кауфланд". Според зам.-председателя й Владимир Калчев от БСП, комисията не получила от общинската администрация пълната документация и затова не можела да си свърши работата спокойно и надеждно. Кметът Детелина Николова напомни, че администрацията се намира в същата сграда и членовете на комисията могат да поискат пълната документация преди заседанието си. Именно заради обжалването на сключения договор за изграждане на хипермаркета пред прокуратурата от Общинския съвет, инвестиционните проекти се съхранявали в дирекция "Общинска собственост и приватизация". М. Джамбазов заяви, че въз основа на това ще си прави заключения за начина на работа на общинската администрация със съветниците. След което напусна залата. Малко по-късно обаче се върна.

Той, заедно с Веселин Сидеров от НДСВ и повечето съветници от БСП, начело с Владимир Калчев и Свежен Петров, оказа се, са против развитието на градския парк. Един през друг те обвиняваха кмета Детелина Николова, че е извършила престъпление, като е позволила на фирмата, закупила ресторант "Лебед", за своя сметка да ремонтира пресъхналото през последното десетилетие езеро и да го превърне отново в любимо място за развлечение на добричлии. Конфликтът в залата се разрази при обсъждането на предложението за условията на концесия на частта от парк "Свети Георги" около езерото. През април местният парламент е открил процедура за предоставяне на концесия за 30 години на първа и втора част от езерото на площ 13 827 кв. м. Предвижда се бъдещият концесионер  да поддържа прилежащите 34 918 кв. м от парка, като ремонтира алеите и настилките, осветлението и обогати декоративната растителност, при това - без да извършва никаква търговска дейност.

Вчера трябваше да се приемат условията на тази концесия. Предложението на кмета бе - освен задължения на фирмата-бъдещ концесионер, да се даде възможност за изграждане на обекти за спортни и културни развлечения и забави, които могат да заемат не повече от 10 на сто от територията. Другото предложение бе инвеститорът да вложи 666 000 лева - 378 000 лева за първите 6 години и по 12 000 лева всяка следваща година от концесията. Въпреки напомнянето от съветника от ССД Герман Германов, че с тези условия на бъдещия концесионер се вменяват основно задължения, част от колегите му решиха, че предложението на кмета е извиване на ръцете, както каза Свежен Петров. Чуха се обвинения, че е извършено престъпление, като е позволено езерото отново да се напълни с вода и там да има водни колела. И макар в залата всички да твърдяха, че не са против идеята за развитие на парка и езерото, се търсеха всевъзможни мотиви, за да се отхвърли или отложи решението. Твърдеше се, че трябва да се изчака влизането в сила на новия Закон за концесиите. Въпреки че Детелина Николова обясни, че започната при досегашния закон процедура трябва да се довърши по него. След продължили около два часа дебати, почивка и последвало писмено гласуване, предложението бе прието. Владимир Калчев обаче го определи като незаконосъобразно и обяви, че ще го обжалва.

Бурни дебати предизвика и предложението за предоставяне на 7 декара от разсадника за изграждане на нов приют за кучета. Това предложение на кмета Детелина Николова бе аргументирано с писмо на областния управител Динчер Хаджиев да бъде освободен заеманият досега от приюта имот, държавна собственост. Много дейният Свежен Петров заяви, че след изграждането на приюта, стопанисван от "Германско-българска помощ за животните", бездомните кучета в Добрич не са намалели. А работещите там не си вършели работата и не спазвали закона, тъй като не извършвали най-важното, според него, мероприятие - да избиват непотърсените в 14-дневен срок животни. Съветникът от СДС Милена Иванова  обясни на колегите си, че когато стане реч за кучета в залата на местния парламент, те обикновено се хващат "за кобурите". И им припомни, че екипът на приюта върши работата на общината, а от дейността му се е интересувал и столичният кмет Бойко Борисов. В крайна сметка предложението на кмета не бе прието. Решено бе да се търсят други подходящи терени, сред които и имот от 8 декара в района на "Феникс ресурс".

Вчера съветниците решиха да отдадат на концесия за 10 години бившият стол на "Обреден дом". За срок от 15 години ще се отдадат и седем спирки - по улиците "Ген. Гурко", "Батовска", "Отец Паисий", "Димитър Ковачев", бул. "Трети март" и бул. "Русия". Бе открита процедура за концесия на спирката на гробищния парк, към която има проявен интерес. Определена бе и комисия от общински съветници и представители на общинската администрация за провеждане на конкурса за управители на "Обреден дом", "Общински пазари" и "Спортни имоти". За разполагане на паметника на ген. Колев бе определено мястото на бившия паметник на маршал Толбухин.

 

 

 

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: БСП - ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА ГРАДСКИЯ ПАРК | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШОУТО СЕСИЯ: БСП - ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА ГРАДСКИЯ ПАРК
Автор: Anonymous да 2006-06-27 @ 21:09 EEST
Тия червени андрешковци няма уважени към собствените си майки и бащи, които направиха този парк
ШОУТО СЕСИЯ: БСП - ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА ГРАДСКИЯ ПАРК
Автор: Anonymous да 2006-06-28 @ 11:05 EEST

OНякой да посочи нещо, което червените са направили след 1989 г.?

ШОУТО СЕСИЯ: БСП - ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА ГРАДСКИЯ ПАРК
Автор: Anonymous да 2006-06-29 @ 08:57 EEST

Да аз- давам за пример общинският съветник от БСП Владимир Калчев, който със сезифовски усилия успя да направи много за Партията и най-вече за себе си.Той е достоен избранник на добричкото общество и май стана нарицателно за градивността на БСП в личен план.

ШОУТО СЕСИЯ: БСП - ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА ГРАДСКИЯ ПАРК
Автор: Anonymous да 2006-06-29 @ 11:05 EEST
Вярно ли е, че неуспелите да станат кметове на Добрич - сега добрички депутати - Ясен Пенчев и Евтим Костадинов готвят Владимир Калчев за кмет на Добрич и затова червените общински съветници правят всичко Добрич да не се развива?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди