изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 11:03 EEST
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИСКАТ ЕВТИНИ КНИГИ: ДДС върху книгите остава    
Парламент

София. Данъкът върху добавената стойност (ДДС) върху книгите остава 20%. Депутатите отхвърлиха предложението на народния представител от ОДС Любен Дилов-син книгите да не бъдат облагани с ДДС, предаде репортер на Агенция “Фокус”.



В момента народните представители гласуват Закона за ДДС. Те приеха да са освободени от ставка учебниците и учебните помагала, одобрени от министъра на образованието и науката или от министъра на културата. Освобождават се от ДДС също образованието, професионалното обучение и преквалификацията.
В областта на културата без ДДС са продажбата на билети от културни организации, цирковите, музикалните спектакли и концерти, музеите, галериите, библиотеките и театрите.
Освободена от ДДС е и дейността на БНР, БТА и БНТ.
Зоологическите и ботаническите градини също са освободени от ставка.
Любен Дилов-син изложи пред депутатите мотива си, че в много европейски страни книгите са освободени от ДДС. Затова той предложи народните представители да приемат нова точка в чл. 42 на закона, в която да се казва, че ставката на книги, издадени на територията на страната, са освободени от ДДС.
Народните представители отхвърлиха това предложение с мотива, че това ще причини загуби за книгоиздателите и че държавната хазна се нуждае от тези пари. В същото време бяха освободени от ДДС събирането на средства за политическа дейност.
Илина ГРИГОРОВА
 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИСКАТ ЕВТИНИ КНИГИ: ДДС върху книгите остава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди