изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 19:43 EEST
КАРЛОВО - ГРАДЪТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА    
ОбществоДалечното минало на град Карлово не е добре изучено. Няма истории и легенди, които са добре запазени. Днешният град е напълно обновен.

Той се намира на десния бряг на Стара река и се предполага, че съществува от началото на Турското робство - като административен център на местните турски феодални господари. Селото е било кръстено на името на турски феодал. Началото на XIX в. бележи бърз икономически растеж, културен подем и революционен плам. Много часовникари и мелничари започват работа близо до Стара река. Богати търговци купуват продукцията на умелите бакърджии, златари, шивачи и кожухари и търгуват с Египет, Албания, Румъния, Виена. Карлово се превръща в голямо и оживено село с обособен център, градски часовник и хубави къщи.
Руско-Турската освободителна война слага край на богатия живот в града. През 1877 год. Карлово бива ограбен и подпален. 813 души биват избити, а повечето от оцелелите избягват към Балкана.
Градът е родно място на учителя Ботьо Петков, баща на Христо Ботев, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Христо Попвасилев и други възрожденци, както и на българския планинар Христо Проданов - първият българин, стъпил на връх Еверест.
Сред другите забележителности в околностите на Карлово е и Аневско кале. Внушителните останки от калето, този "Страж на Стрямската котловина", се намират на тесен хребет, спускащ се на юг от билото на Балкана. Площта на крепостта е 5 000 кв.м, а крепостните стени са запазени до 12 м височина. Намерени са останки още от времето на траките, но крепостта в сегашния си вид е изградена през Втората българска държава.
Едва ли има българин, който да не знае, че китното Карлово, сгушено в котловината между Стара планина и Средна гора, е родното място на Апостола на свободата - Васил Левски. Ако не сте ходили в Карлово, да се преклоните пред паметта на героя, посещавайки скромния дом, в който е израсъл, то идете в Карлово, когато цъфтят розите.
Празникът на розата започва всяка година в първата неделя от юни. Историята разказва, че този празник се организира от преди близо 100 години. На този ден празнично облечени в народни носии младежи и девойки с неповторими народни песни и свирни демонстрират беритбата на розовия цвят, преди от него да се извлече известното в цял свят българско розово масло.
В центъра на града е паметникът на Васил Левски. Той е издигнат през 1903-1907 година от Марин Василев. Скулпторът е изобразил Апостола на Свободата Васил Левски в цял ръст, с револвер в ръка. До Левски е застанал ревящ лъв, олицетворение на разбунтувалия се български народ срещу турския поробител. Релефът в най-ниската част на монумента съдържа имената на жителите на Карлово, дали живота си в името на българската Свобода.
Не може да не се направи и обиколка на Стария град, който е запазил духа на българското Възраждане. Тази част от града е запазила около 115 къщи, паметници на културата. Старите карловски къщи имат висока архитектурна стойност, заради техните покрити с дърворезба тавани, дворовете с декорирани порти и невероятните фрески по каменните стени, тихите калдъръмени дворове и сенчестите асми, чемширени и цветни градини. В тази част от града туристите могат да посетят къщата на Хаджи Димитриев (1847 г.), Астарджиевата къща (1830 г.), Синята къща от началото на XVII век, покрита с красиви стенописи, Зоевата къща, къщата на Йероним (1830 г.), Хаджи Пашовата къща от XIX век, Хаджи Ангеловата къща от XIX век, с известната Шушелова чешма и много други. Днес къщите на Райно Попович, Бранко Хаджи Генов, И. Бакарджиев - изгнаник в Диарбекир, Ганьо Маджара, Христо Попвасилев, д-р Иван Богоров, Елена Свежина и къщата на Даскал Ботьо са превърнати в музеи.
Интерес представляват и двете църкви в Карлово. Църквата "Св. Богородица" е строена през 1851 година от майстори-строители от Брацигово и Карлово, а изтъкнати зографи от Банско, Трявна и Самоков рисуват иконите на храма. На северната част на църквата карловският художник Дечко Тодоров е изписал момент от ръкополагането на Апостола на Свободата Васил Левски в дяконски сан. Камбанарията на църквата "Св. Богородица" е построена през 1897 година. Църквата "Св. Николай" е паметник на възрожденската архитектура. Намира се срещу сградата на Историческия музей, с който образува ансамбъл. Църквата е издигната през 1847 година от майстори-строители от Карлово и Брацигово, а изтъкнати зографи от Самоков, Трявна и Банско, сред които Станислав Доспевски и Иван Зографски, рисуват иконите й. Камбанарията на църквата е построена през 1890 година. При тържествено биене на камбаните ясно се чува името на църквата - "Све-ти-Ни-ко-лай". Тук през 1858 година за първи път е празнуван Денят на българската азбука.
В двора на църквата "Св. Николай" се намира гробът на Гина Кунчева, майката на Апостола на Свободата Васил Левски.
 


Сходни връзки

КАРЛОВО - ГРАДЪТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди