изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:01 EEST
Проф. Божидар Димитров и Николай Камов за предстоящите президентски избори у нас    
ИнтервютаПроф. Божидар Димитров и Николай Камов, председател на ПД “Социалдемократи” , в интервю за БТВ


Водещ: Без излишна скромност можем да отбележим факта, че днес по първите страници на българските вестници темата с президентските избори намира основно място, не без помощта и на вчерашните интервюта в нашето студио на ключови фигури от БСП и ДПС. Сравнително по едно и също време стана ясно, че БСП и ДПС, мандатоносители в днешното правителство, застават твърдо зад кандидатурата на действащия държавен глава в президентската кампания. Интересното е, че това се случва преди самият президент да е обявил намеренията си и да е поставил началото на своята кампания в тези избори. Дори министър-председателят Сергей Станишев от централата на БСП в столицата призова червените кметове, в това число и независимите, да застанат зад кандидатурата на Първанов и да участват в президентската кампания на негова страна. “Мечешка услуга” ли е подкрепата на партии от управлението за президентската кандидатура или за президентските кандидатури, защото пък НДСВ се очаква да издигне свой кандидат на тези избори. Сега разговаряме с ключови български фигури в средите на левицата и не само там – Николай Камов, председател на Движение “Социалдемократи” и Божидар Димитров. Добро утро и на двама ви. Г-н Камов, Вие нарекохте поведението на БСП спрямо Първанов през изминалите няколко дни “удушаваща хватка” или “мечешка услуга”, преведен на български идиом. Защо?
Николай Камов: Не поведението на БСП, а съвещанието с кметовете, защото такава грешка е простима за току-що създадена формация, но за партия с 115-годишна история – не може да каниш кметовете по такъв начин. Ако ги кани министър-председателят, не е “Позитано” 20 мястото. Ако ги кани председателят на БСП, само няколко от тези кметове са избрани като БСП. Огромната част са коалиция или независими, подкрепени от, например кметовете от политическо движение “Социалдемократи” в Правец, в Чирпан, в Поморие, които победиха кандидатите на БСП, как трябва да бъдат разглеждани и канени.
Водещ: Може би очакват да бъдат призовани от Вас, Вие като техен партиен водач.
Николай Камов: И през главата не ми е минавало през тези години да събираме кметовете. С избора кметът става кмет на общината. Партията има отношение към неговото издигане, платформа и корекции в дейността му, ако той се отклони от това, което е обещал. По същия начин е и с президента и президентът показа, за разлика от много други политици, и това го прави държавник, в България има огромен дефицит на държавници – много политици и много малко държавници, че може да бъде именно президент на българите, а не представител на една партия.
Водещ: Между другото Първанов остави без коментар това, което се случи на “Позитано” 20. Той не излезе да каже благодаря на г-н Станишев, че направи това за мен, или благодаря за тази анонсирана подкрепа. Само искам да погледнете малко, още по-дълбоко да стегнете във вашия анализ – защо БСП си позволи подобно действие? Нещо трябва да е мотивирало Сергей Станишев и партията да действат по този начин спрямо Първанов.
Николай Камов: Тревожното за мен и за политическо движение “Социалдемократи” е, че това става на фона на война със столичния кмет. И тук искам много ясно да заявя нашата позиция. Политическо движение “Социалдемократи” категорично подкрепя кмета на столицата. Нашата градска организация вече работи в подкрепа на неговите усилия да реши тежките проблеми на София. Президентът показа как трябва да се отнася към проблемите на столицата, за разлика от правителството. Изобщо кметът е нещо много важно в една демократична държава и към него трябва да се отнасяш по друг начин, пак подчертавам – държавнически, не партийно. И понеже става дума за кметове и за избори, много интересно е какво ще се случи в събота в село Батак, община Павликени, където Светлана Александрова, нашата кандидатка на “Социалдемократи” вече спечели и се явява на балотаж в събота срещу кандидата на ДПС. Ако се избира човек по качества, ако се избира не по байганьовските методи, които напоследък се налагат като стандарт, тя трябва да бъде кметът на селото – тя знае френски език, работи перфектно с компютър.
Водещ: Ако БСП подкрепи ДПС, а не вас?
Николай Камов: Тогава ние отново сме в XX, а не в XXI век.
Водещ: Още един въпрос да Ви задам, като отворихте темата за кмета Борисов. Възможно ли е БСП да е действала по този начин с цел да предотврати евентуална “изневяра” на нейните кметове спрямо Бойко Борисов – един вид Сергей Станишев да каже това е посоката, да не се объркате нещо в тези президентски избори и да подкрепите друг независим кандидат.
Николай Камов: Г-н Борисов е кмет на столичани. Голяма част от тях са членове на социалистическата партия. Те искат техните проблеми да бъдат решени. Всеки трябва да помага, ако иска министър-председателят да му помагат като министър-председател, а не да му пречат да си върши работата, той трябва да помага на кмета на София. Няма значение кой е и как е избран.
Водещ: Имате ли логично обяснение за това, което БСП направи?
Николай Камов: Нямам логично обяснение, макар че всякакви спекулации могат да бъдат направени. Аз го отдавам на една грешка, серия от грешки, които се правят по принцип по повод на кандидатурата за президентските избори на сегашния президент.
Водещ: Кой ги прави тези грешки – хора около него или хора в БСП и какви са те?
Николай Камов: Засега само БСП прави такива грешки и Политическо движение “Социалдемократи” се отнася към президента като към президент, а не като към кандидат за президент. И аз си позволявам да призова президента Първанов за нещо, което тази седмица може да се случи и което не трябва да се случва. Научавам от пресата, от изявление на председателя на нашата парламентарна група, че за пореден път ние сме готови да отстъпим пред натиска на ДПС и да се откажем от интегралната бюлетина. Аз няма да гласувам за това, но това едва ли ще реши въпроса. Мисля, че президентът може много ясно да се произнесе по този въпрос. Това го засега пряко като евентуален кандидат в изборите.
Водещ: Като изявление или после, като върне самия закон?
Николай Камов: Той може да упражни влиянието си да не се случи това. Малкото, което ни доближава до европейските стандарти в изборния процес у нас, е интегралната бюлетина.
Водещ: Преди да питаме г-н Димитров за неговото мнение по тази тема, какво е вашето отношение към подкрепата, която ДПС вчера побърза да заяви в нашето студио за втория мандат на президента Първанов.
Николай Камов: Всяка предварителна подкрепа е неуместна и изпреварва най-логичното в процеса – заявяването на кандидатура.
Водещ: Божидар Димитров – неговият коментар, той е човек, който общо взето стои близо и в левицата, и до Георги Първанов, и до кмета Борисов. Какъв е вашият коментар за начина, по който БСП действаше през изминалите дни?
Божидар Димитров: Ще се хвана за думите на г-н Камов, че в България има много политици и малко държавници. На политическата сцена в България в момента наистина има само двама големи държавници – това са президентът Георги Първанов и кметът на столицата Бойко Борисов. И веднага мога да ви кажа, снощи разговарях за последно с Бойко Борисов.
Водещ: Само да вметна, имате щастието да бъдете личен приятел, много добър, и с двамата, които могат да се окажат и конкуренти
Божидар Димитров: Точно така. Мога да ви кажа, че Бойко Борисов никога не е казвал, и в това студио дори много пъти е казвал, че няма да се кандидатира за президент. На него му е съвършено ясно, че когато двама политически гиганта се сблъскат, това е изгодно на гаргамелчетата – който и да спечели, практически ще загуби, загубилият съвсем, ето защо той се е съсредоточил върху София.
Водещ: Каза Ви снощи, че няма да се кандидатира за президент Бойко Борисов.
Божидар Димитров: Да, на него наистина му харесва, на мен даже ми е така леко весело да го гледам как се радва на светещи фонтани, осветени сгради, запълнени улици и т.н. Така че президентът Георги Първанов ще се сражава сам на политическата сцена, от гигантите, с този, който си посочат десните, НДСВ и т.н.
Водещ: От типа на БСП и ДПС.
Божидар Димитров: Не, тези избори са мажоритарни, вече навлизаме в същината на въпроса.
Водещ: Да Ви задам и този въпрос – как тълкувате тази заявена подкрепа.
Божидар Димитров: Именно, тези избори са мажоритарни. Аз не се отнасям с такъв драматизъм като г-н Камов, макар че разбирам, че наистина крачката, която беше направена и от БСП, и от ДПС, не беше най-правилната. Президента Първанов българите вече го знаят и го усещат като президент на всички българи, дори социологическите проучвания показват нещо, което преди пет години беше невъзможно, че около 20% от привържениците на СДС, има го някъде в днешните вестници, ще гласуват за Георги Първанов.
Водещ: Това бе казано вчера в нашето студио от Ивелин Николов.
Божидар Димитров: Не, това е резултат от социологическите проучвания.
Водещ: Точно така, той цитира такива проучвания.
Божидар Димитров: Каролев преди малко каза, че българинът има къса памет. Не, българинът не бива да бъде подценяван, българите, защото ако вземем понятието българин, има 8 млн. индивида. Българите не са забравили кой спаси България от гражданска война на 4 февруари, не забрави и оценява по достойнство дори ролята на президента Първанов миналата година през август, когато спешно ни трябваше да имаме да имаме някакво правителство, за да посрещне комисията на ЕС.
Водещ: Но защо сега БСП действа по този начин, призовавайки червените и независимите кметове?
Божидар Димитров: Не знам, може би от неопитност. Президентът Георги Първанов при всички случаи ще бъде издигнат, сигурен съм в това, от инициативен комитет на българи, може би от различни партии, граждански сдружения или в лично качество.
Водещ: Вие ще се включите ли в този коалитет?
Божидар Димитров: Ако бъда поканен, разбира се, че да. И БСП, и ДПС поставиха каруцата преди коня. Би трябвало първо инициативният комитет, въпросният инициативен комитет, както се чува, да издигне г-н Георги Първанов и след това към него да обявят подкрепата си и партиите си.
Водещ: Те ще му помогнат ли със своята подкрепа, БСП и ДПС?
Божидар Димитров: Зависи от много неща. Зависи как ще бъде оценено правителството ни на 1 октомври. Изборите за президент за съжаление са след последния доклад по присъединяването ни, който, както ни е известно, ще бъде на 1 октомври. Ако работата на правителството по шестте огромни червени точки, за които забравихме, увлечени от безплодни дискусии по досиета и какво ли не още друго, изключвам последния случай с корупцията, може да се окаже много страшен и наистина да изиграе ролята на операция “Чисти ръце” в Италия, може да повлече една голяма част от политическата класа в гроба, политическия гроб имам предвид.
Водещ: Би ли Ви учудило, ако се окаже, че хора от БСП са подкрепяли...?
Божидар Димитров: Не, корупцията няма цвят, в това съм се убедил в Софийска община, т.е. няма партиен цвят.
Водещ: Назначен по времето на управлението на СДС в Столична община управник.
Божидар Димитров: Назначен, за съжаление по време на нашето управление, на последните му шест месеца и преживял през всички правителства досега.
Водещ: Каква връзка намирате между последните шест месеца на Виденов и назначаването на шефа на “Топлофикация” сега?
Божидар Димитров: За шест месеца много малко, но едно е ясно, на всеки е ясно, че толкова пари, и не са един милион, 640 хил. лева, то всеки ден почва да излиза по някоя нова сметка, е съвършено ясно, че без политическо покровителство това не може да се направи. Обикновено на такива мишки, на професионалния жаргон, на такива мишки се оставят 4-5% от откраднатото. Така че може би е прав Филипов, който е бившия шеф на “Газпром” ли беше?
Водещ: На “Булгаргаз”.
Божидар Димитров: На “Булгаргаз”, който каза, че сумата вероятно ще нарасне до 100 млн. И сега можем да си представим защо парното е скъпо, защото казаха, 1,64 млн. евро.
Водещ: Добре, мога ли да Ви задам един конкретен въпрос, като повдигна и Божидар Димитров - темата, пък и г-н Камов, за Бойко Борисов?
Божидар Димитров: Не, аз съм Божидар Димитров.
Водещ: Да, затова ви казвам, въпросът е и към двамата. Как ще тълкувате казаното вчера от представителя на БСП в нашето студио, че подкрепата на Бойко Борисов за Георги Първанов няма стойност за тези избори и Бойко Борисов живее в неговия си измислен свят по повод условията, които поставя на правителството.
Божидар Димитров: Веднага Ви отговарям – Бойко Борисов оказва индиректно подкрепа на Първанов, той и друга не би имал, тъй като неговите идеи са в центъра, центъра-дясно, но самият факт, че няма да се яви на изборите, е една вече индиректна подкрепа за г-н Първанов. Що се отнася до това, че неговата подкрепа или неподкрепа няма никакво значение, това е излишно пъчене, много характерно за младите членове на изпълнителната власт.
Водещ: Не издава ли това страх?
Божидар Димитров: Естествено, че издава.
Водещ: Г-н Камов, думите на БСП спрямо оценката за Борисов – без стойност е неговата подкрепа и неговото участие дори на тези избори.
Николай Камов: Има едно понятие – лидери на обществено мнение, което у нас тепърва ще си пробива път. Няма никакво значение формално на каква организация е лидер, важното е, че Бойко Борисов е лидер на общественото мнение.
Божидар Димитров: Може и да е само персона, да не е лидер на организация.
Николай Камов: Абсолютно. Това се цени навсякъде в демократичния свят. Само у нас трябва да имаш партия, за да бъдеш нещо. Много хора трябва да имат партия, за да бъдат нещо. Това е разликата, която предизвиква и такива реакции.
Водещ: Още едно изказване, идващо от редиците на БСП. Красимир Премянов и Добромир Гущеров, който е член на националното ръководство, а Красимир Премянов – на висшето ръководство на БСП, в два поредни дни казаха, че тройната коалиция, това се разтълкува като един вид зашита на тройната коалиция, е голямата спирачка срещу корупцията в България. Как ви се струва тази формула.
Божидар Димитров: На мен ми се струва много наивно.
Водещ: Взаимният контрол, казват те, спира корупцията и затова са срещу нас повечето.
Божидар Димитров: Какъв взаимен контрол, там нещата са разделени по формулата 8-5-3 и никой не гледа в канчето на другите, предполагам, че поне за това са се разбрали джентълменски.
Водещ: Г-н Камов, Вие поне сте в парламента.
Божидар Димитров: Извинявайте, отново ще приведа случая с дигите и 250 млн., за тези, които изчезнаха незнайно къде. Покажете ми един километър дига и аз веднага ще оттегля думите си.
Водещ: Кой носи политическа отговорност за тези диги?
Божидар Димитров: ДПС, разбира се, единият от членовете в тройната коалиция. И предполагам, че никой не гледа в това канче, защото така би трябвало да бъде по формулата 8-5-3.
Водещ: Дали подкрепата на ДПС в тези президентски избори няма да се окаже нож с две остриета най-малкото?
Божидар Димитров: Казах вече, изборите са мажоритарни. Тук в случая по-скоро партиите увисват на гърба на печелившия кандидат, отъркват се в него и те също придобиват някакъв блясък. В Пещера 17 партии се бяха наредили зад спечелилия кандидат на ГЕРБ – и БСП, и ДПС и т.н., и не повлияха кой знае колко лошо на кандидата да спечели. 17 партии, много странна конфигурация понякога. При мажоритарни избори аз мисля, че партиите малко влияят. Какво като застана БСП зад Татяна Дончева – спечели два пъти по-малко гласове, отколкото само преди две години БСП беше спечелило с кандидат Стоян Александров.
Водещ: То не е ясно как БСП застана зад Татяна Дончева, това също е интересен въпрос.
Божидар Димитров: Ами тя и зад Стоян Александров не застана кой знае колко, и зад мен като водач на това, но беше ужасна предизборната ни кампания, водена от два щаба, при което единият почти не действаше.
Водещ: Но на Божидар Димитров не му е трябвала подкрепата на БСП, за да спечели и да стане лидер на общественото мнение.
Божидар Димитров: Именно, точно това, което каза Камов – лидер на общественото мнение, е кандидатът в момента, кандидатът Георги Първанов, и естествено той ще спечели и без партиите.
Водещ: Тройната коалиция и нейното влияние на тези президентски избори и начинът, по който в БСП тълкуват, че тройната коалиция е спирачка срещи корупцията.
Николай Камов: Политическо движение “Социалдемократи” много ясно заяви категоричното си несъгласие с опита да се наложи маниера на ДПС, разбирането на ДПС за властта, без да имаме нищо против, държа да го подчертая това нещо, турците, членовете на ДПС, българите, които членуват там.
Божидар Димитров: А, те не са само турци. Не забравяйте, че там са и Данчо – Ментата, и Христо Бисеров, и още много българи, това не е етническа партия.
Водещ: Г-н Димитров говори с езика на старите Вазови романи.
Николай Камов: Не мисля, че е нормално примерно да се възприема моята критика срещу Жан Виденов и да се приема свръхчувствително към това, което се опитва Ахмед Доган да наложи като стил и като патент за управление, за използване на властта. Това е едно. Второ, моята роля като човек в парламента, народен представител, е да преценявам през цялото време доколко е защитен интересът на тези, които ни избраха.
Водещ: И какво мислите сега за тройната коалиция като спирачка на корупцията.
Николай Камов: Не е защитен нито от тройната коалиция, нито от представителите на левицата. Аз пътувам много, по 1000 км минимум изминавам всяка седмица, освен това и моят район е много отдалечен. Сигурен съм, че имам непрекъсната и съвсем точна информация за настроението на хората.
Водещ: Тройната коалиция спирачка срещу корупцията ли е?
Николай Камов: Тя не защитава обществения интерес, интереса на хората, на които обещаваше не просто да бъде различна от предишното правителство, а от всичко през тези 15 години. Тя не е пречка пред корупцията, ако не докаже това. Ето например случаят с “Топлофикация”, аз не знам как може, с какви очи, да се претендира кой е първи и втори, след като всички чуха кой постави въпроса. Въпросът беше поставен от кмета на столицата.
Водещ: Вие на чия страна сте в този спор между Румен Овчаров и Бойко Борисов?
Николай Камов: На страната на Бойко Борисов, защото той повдигна въпроса и ако не беше го направил, и както толкова години минаха и сигурно щяха да минат още, никой нямаше да повдигне този въпрос.
Водещ: Да попитаме другия представител на левицата, Божидар Димитров, на чия страна сте в спора?
Божидар Димитров: Естествено на Бойко Борисов, защото той инициира, той започна, хайде да използвам български език, а не сложни чужди думи, проверките в общинските дружества.
Водещ: Добре, завършваме така нашия разговор. Двама представители на левицата в нашето студио в спор между кмет и министър застават на страната на този, който не е в правителството.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Проф. Божидар Димитров и Николай Камов за предстоящите президентски избори у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди