изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:34 EEST
Американски морски пехотинци дебаркираха в Бейрут, помагат за евакуацията    
По света

Около 40 американски морски пехотинци дебаркираха тази сутрин на плаж в Бейрут, за да помогнат за евакуирането на сънародниците си от Ливан.



Спецчастите пристигнали призори с десантен катер от бойния кораб "Нашвил", уточнява "Ройтерс". В района със същата цел се намират общо около 2200 US морски пехотинци.

Тези действия се предприемат единствено с цел защита на американските граждани и имущество, обяснява американският президент Джордж Буш в писмо до Конгреса.

US силите ще бъдат предислоцирани веднага щом се прецени, че няма повече опасност за граждани и имущество на САЩ, уверява той и допълва, че за Ливан вероятно ще заминат още морски пехотинци.

Вчера под натиска на Конгреса Държавният департамент на САЩ реши да не изисква от американските граждани, евакуирани от Ливан,

да възстановяват транспортните разходи

"Искаме да направим всичко възможно, за да съдействаме за евакуирането на нашите граждани. Взетото решение спестява тревогите по повод заплащането в днешните тежки времена", се казва в изявление на държавния секретар Кондълиза Райс.

В понеделник Държавният департамент обеща да евакуира от Ливан всички желаещи американци, но за тяхна сметка и по пазарни цени. Предвиждаше се хората, останали без средства, да подписват документи за дължимите суми.

Това възмути не само американците, напускащи близкоизточната държава, но и US законодатели, отбелязва ИТАР-ТАСС. В Ливан има 25 хил. американци, от които между 5000 и 8000 ще пожелаят спешно да бъдат евакуирани в Кипър, сочат оценките на Държавния департамент.

За целта се използват военни хеликоптери и туристически кораби, наети от Пентагона. Сред тях е и луксозният осемпалубен лайнер "Ориент куин", който пристигна нощес в кипърското пристанище Ларнака с около 1000 американци на борда.

Американското правителство е наело за целта и италианския ферибот "Виктория", който е с капацитет 330 пътници. През следващите няколко дни в операцията по евакуирането на US граждани се включва и частният саудитски корабът "Рахма", който може да превозва до 1400 пасажери.

Посолството на САЩ в Бейрут предупреди кандидатите за евакуация, че всеки има право на багаж - сак или куфар, не по-тежък от 14 кг. Домашни животни няма да се допускат на борда.

У нас днес се прибира първата група българи,

евакуирани от Ливан. 105 наши сънародници потеглиха вчера следобед с три автобуса и пристигнаха в Сирия още преди края на деня, а ескортирани от два автомобила и два цивилни джипа на ливанските сили за сигурност.

От втория по големина сирийски град Алепо те са превозвани със специален полет на "Българиън еър чартър" до Варна.

Около 70% от населението на Южен Ливан, т.е. 300-350 хил. души, са напуснали района заради израелските нападения и заплахи, съобщи "Франс пре"с, като се позовава на местната полиция.

Това число включва областите край границата и край градовете Тир, Набатие и Захрани. От Тел Авив оповестиха, че иска да накара жителите на ливанските погранични села да ги напуснат,

за да попречи на "Хизбула" да използва тези хора като щит,

за да обстрелва северната част на Израел. Общо 310 души са загинали от началото на израелската офанзива, при която бяха блокирани и бомбардирани летищата, пристанищата и главните пътища, уточнява АФП.

Жертвите са предимно цивилни (280), но са били убити и 23-ма ливански войници. Около 650 души са ранените.

Тази нощ израелски самолети бомбардираха бункер

в Южен Бейрут, където според сведения на армията се укривали високопоставени членове на "Хизбула", съобщи Ройтерс. Смятало се дори, че сред тях е и Хасан Насрала.

Израелската страна не крие, че една от целите на офанзивата й в Ливан е да ликвидира ръководителите на ливанската групировка.

В операцията, осъществена малко преди полунощ, са участвали десетки самолети, които са хвърлили над бункера в района Бурж ал Баржне около 23 тона експлозиви.

http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Американски морски пехотинци дебаркираха в Бейрут, помагат за евакуацията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди