изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:43 EEST
ДДС ЗА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО    
ОбществоТо поставя в неравностойно положение частните и държавни съдебни изпълнители

Въвеждането на ДДС за дейността на частните съдебни изпълнители е неправилно, необосновано и противоконституционно - това се казва в становище на Камарата на частните съдебни изпълнители, прието неотдавна на конференция във Велико Търново. То е изпратено и в Народното събрание, съобщи за НДТ Слави Сербезов - частен съдия-изпълнител от Добрич.
В становището си камарата категорично възразява срещу предложението за облагане с ДДС. Аргументира се с това, че изпълнението на съдебните решения не е и не може да бъде "независима икономическа дейност" по смисъла на ЗДДС. Посочва се, че съдебното изпълнение е първична дейност, при която не се добавя стойност, за да е обект на този закон. Затова се посочва, че начисляването на данък върху такси е икономически и правен абсурд. Принудителното изпълнение е проява на държавна власт, частните съдебни изпълнители осъществяват публични функции, действат вместо държавата, като държавен орган, и следва да се третират като такъв, се казва в становището. И още - за една и съща дейност - изпълнението на съдебните решения, се създава двойнствен режим, като при държавните съдия-изпълнители няма да се дължи ДДС, а при частните - същите страни за същото нещо ще дължат данък. Това поставя гражданите в неравностойно положение, създава нелоялна конкуренция и е нарушение на Конституцията.
Промените в Закона за ДДС предвиждат занапред с ДДС да се облагат таксите, които ще получава частният съдебен изпълнител за проведените от него действия. Становището на частните съдебни изпълнители е, че облагането на тяхната дейност с ДДС е правен абсурд. Според тях обаче, по-абсурдно е, че при едновременно съществуване на частни и държавни съдебни изпълнители, които работят с едни и същи такси, държавните ще са освободени от ДДС, а частните - не. При това частните поддържат кантора, персонал, плащат застраховки и т.н.
В становището  си камарата посочва, че България не е поемала задължения пред Европейския съюз да въвежда ДДС за дейността на частните съдебни изпълнители.
 


Сходни връзки

ДДС ЗА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди