изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:03 EEST
ОТКРИХА УНКАЛНА КРЕПОСТ И ЦЪРКВА ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО КРАЙ СЕЛО ПРЕСЕЛЕНЦИ    
ИсторияЕкип от археолози и историци откри уникална крепост и църква край село Преселенци, научи НДТ. Те датират от Сревновековието, съобщи ръководителят на екипа Валери Йотов. Според него, укреплението и църквата са от втората половина на ІХ и началото на Х век.

 

По принцип църквите по времето на Средновековието не са много, уточни Валери Йотов. До момента са разкрити само 7 такива храма. Шест от тях са по главния път Плиска-Преслав-Силистра /Дръстър/, седмата е на нос Чиракман край Каварна. На практика църквата край село Преселенци се явява втората във вътрешността на България.

За крепостта е имало писмени данни още от създаването на археологията като наука. Тя е била създадена така, че да обслужва няколко съседни селища. За специалистите е било важно да установят дали укреплението е землено или каменно. "Установихме, че това е каменна крепост с каменни зидове, с локализирано в нея едно жилище", каза Валери Йотов. За съжаление, част от камъните са изнесени от селяните на Преселенци и са използвани за строителството на ТКЗС-то.

В експедицията са участвали ученици от Генерал Тошево и историци от музея в Силистра. Крепостта и църквата няма да бъдат консервирани, а засипани с пръст. Целта на археолозите е била да докажат, че в местността Калето край село Преселенци е имало крепост и църква и да уточнят датировката. Вече няма никакво съмнение, че те са от Средновековието, каза Валери Йотов. НДТ

 


Сходни връзки

ОТКРИХА УНКАЛНА КРЕПОСТ И ЦЪРКВА ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО КРАЙ СЕЛО ПРЕСЕЛЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди