изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:42 EEST
Гласуваме с интегрална бюлетина на президентските избори    
ПарламентСофия. За президент и вицепрезидент на страната ще се гласува с интегрална бюлетина, без плик и в прозрачна урна. Това решиха депутатите като приеха на второ четене промените в Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

 Бюлетината ще е бяла, по образец, утвърден от Централната избирателна комисия (ЦИК). На лицевата страна на бюлетината ще бъдат изписани в най-горната част с центриран текст и главни букви наименованието и номерът на избирателния район. Отдолу последователно ще бъдат подредени еднакви по размер полета на регистрираните в ЦИК партии, коалиции и инициативни комитети. Гласуването ще се извършва чрез поставяне на знак върху квадратчето с номера на съответната листа. Знак, който излиза или е поставен извън квадратчето, но в полето на съща листа, не прави вота недействителен, при условие, че не навлиза в полето на друга листа. За недействителен ще се смята вотът при наличието на повече от един знак в различни полета.Народните представители отхвърлиха предложение на НДСВ бюлетината за гласуване в горната си част да има разположени едно под друго две хоризонтални и перфорирани в долните си части полета, в които да бъдат отпечатани едни и същи контролни номера. Според НДСВ така щяло да се предотврати фалшифицирането на бюлетините и двойното гласуване. От ДПС и БСП застъпиха позицията, че с въвеждането на такива уникални номера гражданите ще си помислят, че тяхното гласуване се контролира.По време на обсъждането на този текст от ДПС поискаха 15-минутна почивка, след която предложението на НДСВ беше отхвърлено със 104 гласа “за”, 90 “против” и 18 “въздържали се”.
Мария СТАЛЯНОВА
 


Сходни връзки

Гласуваме с интегрална бюлетина на президентските избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди