изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:09 EEST
НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА НА ХРАМ В ДОБРИЧКОТО СЕЛО ВЛАДИМИРОВО    
Общество

  Днес бе направена първа копка на православен храм в Добричкото село Владимирово, който ще носи името на Свети Архангел Михаил. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети мястото.



Присъстваха кметът на община Добричка Петко Петков, председателят на Общинския съвет Славка Петрова, зам.-областният управител Михаил Стоев, архиерейският наместник иконом Стоян Иванов, отец Стоян Димов, отец Мариян Костадинов и др. Кметът на с. Владимирово Вълчо Вълчев подчерта в приветствието си, че денят е празник за жителите на селото. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил поздрави от сърце хората от селото и призова всеки да се включи в изграждането на храма - независимо дали с малка, или голяма парична сума. Кметовете на община Добричка Петко Петков и на селото Вълчо Вълчев положиха първия камък.

Предвижда се сградата на църковния дом да е внушителна, тя ще бъде разположена на 119, 5 кв. м. Градежът й ще премине през няколко етапа. В първия - през август-септември, ще бъдат поставени основите. През пролетта на следващата година ще започне и самият строеж. Проектът, който е дарение, е изработен от арх. Асен Коев. Средствата за изграждането на църквата ще се набират по няколко начина. Църковното настоятелство в селото разполага със 137 декара земя, парите от рентата ще постъпват за църквата. Земята се обработва от местна кооперация, рентите са добри - между 25-30 лева на декар, разказа Минко Желязков - член на настоятелството. Своя дан за бъдещия дом вече са дали и собственици на земя в селото, които са внесли по 5 лева. Църковното настоятелство ще набира средства и по интернет. За целта е изработен и специален сайт. В него се разказва за благотворителната инициатива и се посочва банкова сметка.

В село Владимирово е имало храм, той е бил построен през 1850 година, разказа Минко Желязков. При по-сериозно земетресение през 1939 година църквата е била силно напукана и около 1950 г. окончателно спряла да действа. В момента църковните ритуали се изпълняват в малко помещение в килийното училище в селото. То е второто в Добричка област, строено е през 1871 г. Идеята за изграждането на църква възникнала през 2001 г. - по време на честванията на 150 години просветна дейност във Владимирово. Тогава се създава Инициативен комитет, регистрира се и църковно настоятелство. Първата църква също се е казвала "Свети Архангел Михаил".

Около 300 души живеят в момента в с. Владимирово. Всички те са християни. В селото има и седем къщи, закупени от англичани и ирландци. Цената на имот е около 15 000 евро. НДТ

СНИМКА ОТ ПЪРВАТА КОПКА

 


Сходни връзки

НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА НА ХРАМ В ДОБРИЧКОТО СЕЛО ВЛАДИМИРОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди