изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:12 EEST
Особености на почивката на море    
Туризъм
Особености на почивката на море - щрихи на база на количествени и качествени изследвания сред целевите групи, проведени през миналия сезон от ЕСТАТ и Тренд Студио по поръчка на курорт Албена



 

 

Основни типове туристи *

(* изследване сред почиващите)

Туристите могат да бъдат разделени на две групи, въз основа на предпочитания вид почивка: едните можем да наречем „релаксиращи туристи”, а другите – „любопитни туристи”. „Релаксиращите” са онези хора, които по време на отпуската си прекарват много време със семейството, като не правят и не мислят за нищо. Те не се идентифицират с почивка, наситена с приключения и развлечения. „Любопитните” са онези, които предпочитат почивката им да съдържа малко спорт, малко грижа за себе си, малко нови впечатления.

Ако приемем, че любопитството и релакса са две перпендикулярни оси, формиращи една координатна система, то можем да очертаем 4 основни типа туристи. Тези оси разделят гостите на курорта на две части: едната включва хора на 40 и повече години, по-голямата част с деца, които почиват с партньор и които предпочитат почивка, в която не правят нищо. За тях ваканцията е време, прекарано със семейството, което се използва за „психическо и физическо” възстановяване. Те са хората, които търсят релакс.

Втората група обхваща предимно хора, които не гледат на почивката си като на „семейно мързелуване”, които имат по-високи доходи и биха платили за всякакви забавления за децата. Те гледат на удоволствия като спорт, масаж, терапия, сладолед и бира на плажа не като на „екстри”, а по-скоро като на нещо, което е неразделна част от нормалната ваканция.

Какви са характеристиките на четирите основни типа туристи?

  • Приключенците - тези, които искат да изпробват всичко и не свързват почивката си с мързелуване и занимания с децата. Те са активни. Една част от тях почиват с приятели, друга – с партньор, но без деца. Почти половината са за първи път в курорта и гледат на него с очите на откривателя: искат да опитат всичко, да пробват всяка възможност. Когато не са на плажа, посещават интересни места, забележителности или се разхождат сред природата. Доходите им са средни или над средните за страната, живеят в областните градове или София.

  • Познавачите – идват да релаксират и не са любопитни. Почти половината от тях са посетили три или повече пъти курорта, познават го, свикнали са с удобствата. Когато не са на плажа, търсят забавления за цялото семейство и по-специално за децата. Те са и най-лоялните гости на курорта. Най-често това са хора с деца. На плажа мързелуват или се занимават с децата, склонни са да дадат пари за развлечения на децата, масаж, терапия, спорт. Имат доходи над и значително над средните за страната.

  • Лежерните – това са хора, които са били в чужбина и могат да сравняват. Техните доходи са над и значително над средните за страната. По-често са от София, почиват с децата си, с цели компании или само с приятел(ка). Те не разбират под почивка „мързел в семейна среда”, нито пък поредица от преживявания и приключения. Това са онези хора, които мързелуват под чадъра или придобиват тен, пият бира или ядат сладолед на плажа, не пестят пари в лунапарка. Когато не са на плажа, търсят забавления за цялото семейство, разхождат се сред природата, посещават забележителности или си доставят удоволствието да спят до късно. Те са като пеперуди – днес са тук, утре на друго място.

  • Ценители - хора, почиващи с деца. В тази група средната възраст е 42 години. Те имат средни или над средните доходи за страната, почиват предимно с партньор и деца. Възползват се от всички услуги, които предлага комплексът, като изключим организираните екскурзии. Те не биха спестили пари от спорт, забавления на плажа, масажи и терапии. След плажа се разхождат сред природата, посещават интересни места. Спят до късно и гледат на масажа и процедурите като на неща, които са по-важни от желанията на децата, вероятно защото децата вече са големи.


Идеалният турист и неговият антипод*

(* изследване сред персонала)

Идеалният турист вероятно не е българин. Това е истината, погледната през очите на работещите в курорта Албена. Идеалният турист е от Западна Европа, но говори български. Има доходи значително над средните, т.е. платежоспособен е, „плаща във валута” и оставя повече пари в курорта. Държи се възпитано и културно (като „чужденец”), търпелив е, разбран и общителен, не е взискателен. Освен това харесва курорта и желае да го опознае.

Антиподът на идеалния турист е бедният българин, който, на всичкото отгоре, е прекалено взискателен и невъзпитан. Самият факт, че е българин означава, че с него се работи по-трудно (91% са на това мнение). Този вид турист е в състояние да откаже близо две трети от персонала от работа в курорта.

 

Източници на информация *

(* национално представително изследване сред лица на възраст над 15 г.)

Основният източник на информация за алтернативите за почивка по Черноморието са впечатленията на близки и познати. Уебсайтовете, телевизионните канали и туроператорите следват в класацията, с почти равни, но значително по-ниски дялове. Тези данни за пореден път показват, че разочарованието дори на малко на брой клиенти, води до преки загуби, които не могат да бъдат компенсирани от каквато и да е кампания, тъй като негативните им оценки биха имали огромно въздействие върху формирането на мнението на техния антураж.

Около и над една пета от интервюираните, които познават отлично и добре Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг, са посочили, че търсят в Интернет информация за възможностите за почивка на море. Като се има предвид, че 59% от почиващите на море сърфират в Интернет, става ясно, че нито един от големите курорти не може да си позволи лукса да не поддържа собствен сайт и да не рекламира в мрежата.

При избора на курорт най-голямо значение имат съотношението между цена и качество и сигурност, а сравнително малко – възможностите за спорт и за алтернативно прекарване.

 

Предпочитания към типа почивка *

(* национално представително изследване сред лица на възраст над 15 г.)

Близо половината от интервюираните все още предпочитат да прекарат цялата си лятна отпуска на едно и също място. Най-голямата част от тези хора са привържениците на „релакса” (63%) и можем да предположим, че за тях пътуването и смяната на обстановката създават определен дискомфорт. Сред групата на търсещите забавление делът на тези, които биха прекарали цялата си отпуска на едно и също място е близо два пъти по-малък (32%).

Една пета са склонни да почиват динамично от гледна точка на време и място едновременно – разделят отпуската си на части в различни курорти за по няколко дни, а други 30 на сто я ползват едновременно, като също почиват на повече от едно място.

Може да се предполага, че динамизирането на живота на хората със среден и висок жизнен стандарт ще доведе в близките години до още по-значително намаляване на дела на ваканциите в стил „14 дни на почивна станция”. Вероятната посока на развитие ще е много на брой, но кратки отпуски на различни места.

http://argent-bg.net
 


Сходни връзки

Особености на почивката на море | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди