изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:49 EEST
МИНИСТЪР ИВАЙЛО КАЛФИН ОТКРИ ОБНОВЕНАТА ФИЛИПОВА КРЪЧМА    
НовиниСтартира дарителска кампания за преиздаване на всички томове на Йовков. Номинират писателя в националната кампания "Великите българи"

С хляб и сол бе посрещнат в петък генералтошевското село Красен вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той пристигна в селото рано сутринта, а целта на посещението му бе да открие първия етап на реконструкцията на известната Филипова кръчма, свързана с живота и творчеството на писателя Йордан Йовков. Сред гостите бяха още националният директор на програма "Красива България" Станимир Колев, народният представител Николай Камов, областният управител на Добрич Динчер Хаджиев, председателя на ОбС на Генерал Тошево Недко Марчев, кмета Димитър Михайлов и др. Те бяха посрещнати пред читалището в село Красен от кмета Тошко Тачев. Той подчерта, че селото има 400-годишна история. В Красен е живял и творил големият български писател Йордан Йовков. През 1909 г. Певеца на Добруджа създава тук първата прогимназия в тогавашната Добричка околия. Благодарение на него се утвърждава образователната дейност в селото и района. Т. Тачев припомни също, че през 2003 г. е учредено сдружение с нестопанска цел "Песента на колелетата" - за възстановяване на места, свързани с Йордан Йовков. В петък бе открита обновената Филипова кръчма, която присъства в творчеството на писателя и в която той наблюдава много от своите герои. Сградата е обновена чрез проект по програма "Красива България" на обща стойност 206 000 лева.
"Сигурен съм, че Йовков би намерил и днес отново силни хора и силни сюжети" - каза в своето приветствие министърът на външните работи Ивайло Калфин. Той припомни, че писателят е бил служител на външното министерство и е работил в българското посолство в Букурещ. "Ако можеше Йовков да опише как България става член на Европейския съюз, да опише красенските европейци, отново би написал много силни сюжети" - каза още Ивайло Калфин. Преди да пререже лентата на обновената Филипова кръчма той разгледа музейната експозиция и прогимназията, построена по инициатива и настояване на Йордан Йовков. Гостите положиха цветя при паметника на писателя.
"Истинското богатство на този край са хората. Това богатство разкри за България и света писателят Йордан Йовков. Той описа Добруджа и добруджанци" - заяви кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов преди да бъде прерязана лентата на обновената Филипова кръчма. Той каза още, че преди година и половина е отправен призив за възстановяване на Йовковите места.  Лентата прерязаха Ивайло Калфин, националният директор на програма "Красива България" Станимир Колев и наследници на Филип Сивков, който е построил кръчмата през 1901 година.
Кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов отправи апел към всички добруджанци да участват в дарителска кампания с цел преиздаване на всички томове на Йордан Йовков. Това да стане във връзка със 100-годишнината от идването на писателя в село Красен, която се отбелязва догодина. Ще бъде предложено на Общинския съвет на Генерал Тошево да излезе с решение за спонсориране със сумата от 10 000 лева. "Йовков е направил много за нас и това е най-малкото, което ние можем да направим за него" - посочи Д. Михайлов. На Ивайло Калфин и Станимир Колев той подари томове с произведения на Йовков.
Пред гостите младите актьори от театралната студия "Зорница" при читалище "Йордан Йовков" в Добрич представиха драматизация по разказа "Летен дъжд". "Това е една история за доброто, което всеки от нас носи в душата си..." - каза ръководителката на студията Ема Георгиева.
Апел от името на Общинския младежки съвет в Генерал Тошево отправи Драга. Младите хора от общината искат подкрепа за участие в националната кампания "Великите българи". "Нашето предложение за велик българин е Йордан Йовков. Името Йордан Йовков е емблематично и се свързва с необятните поля на Добруджа, с надеждата, която носи бялата лястовица, с пеещите колелета на шарените каруци, с любовта и красотата, които ще спасят света" - се казва в техния призив. Подкрепата за тази идея може да бъде реализирана чрез: гласуване чрез сайта на "Великите Българи" - www.velikite.bg; чрез SMS на номер 13 250 за абонати на Мобилтел, Глобул и Вивател; чрез телефонно обаждане на кратък номер 13 250 за абонати на Глобул, Мобилтел и Вивател и на номер 0900 12 250 за абонати на БТК.
 


Сходни връзки

МИНИСТЪР ИВАЙЛО КАЛФИН ОТКРИ ОБНОВЕНАТА ФИЛИПОВА КРЪЧМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди