изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:16 EEST
БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ВЕЧЕ МЕСТНОТО РАДИО    
ИнтервютаПред НДТ - Татяна Симеонова, председател на Сдружението на общинските радиооператори

-          Кое Ви накара да учредите Сдружение на общинските радиооператори , г-жо Симеонова?

-          Истината е, че проблемите ни накараха да се сдружим. След приватизацията БТК предложи кабелната мрежа в страната да бъде прехвърлена на общините. Оказа се, че тази собственост никак не е малка и общините половин година търсеха решение как да я приемат. Това създаде проблеми на кабелните радиостанции и те изпаднаха в несигурност. Радиостанции на по 55–60 години не заслужаваха такова отношение. Лично аз много вярвам на надписа на фасадата на Народното събрание “Съединението прави силата”. В сдружението е по-лесно да се поставят проблемите, да се обобщят, да се конкретизират, да се намерят институциите и организациите, които могат да ги решат.

-          Не са ли вече отживелица радиоточките или както ги наричате кабелните радиа?

-          Задават ми този въпрос от 3 години, откакто се занимавам с общността на кабелните оператори, и с всяка измината година се убеждавам все повече, че кабелните радиостанции в България имат своята перспектива. Много ми се щеше цифровизацията, която с влизането ни в Европейския съюз до 2012 година да стане факт и в радиото, и в телевизията, но си давам сметка, че това наистина е невъзможно. Ако щете, от финансова гледна точка, особено в по-малките градове и в селата. Това е едно. И на второ място, аз с очите си видях авторитета, който има всяко едно кабелно радио в своя град. Казвам го, тъй като започнах в университетското радио “Алма Матер” през 1993 г., когато беше кабелно, и тогава видях колко е кабелизирана столицата. Вярно, след това отидох в националното радио, а когато се върнах в “Алма Матер”, то вече беше ефирно. И някакси бях забравила за радиоточките. Но през последните 3 години се запознах с тази общност, успях да обиколя градовете и да видя силата на кабелните радиа. Затова смятам, че те имат своето бъдеще, колкото и да сме разглезени от ефира (позволявам си да употребя тази дума) и да смятаме, че радиоточките са нещо далечно и позабравено. За България  в близките 10 години те още ще имат функцията на радиото, каквото е било при създаването му – т.е. да бъде ухо и прозорец към света.

   Последното изследване, което направи СЕМ във връзка със стратегията за развитието на ефира в България, показа, че българите искат вече местното радио. Те се интересуват какво става тук, в Каварна, в Българево, в Генерал Тошево и вече в доста по-малка степен - какво става по света.

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ВЕЧЕ МЕСТНОТО РАДИО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди