изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:02 EEST
ДВОРЕЦЪТ В БАЛЧИК ДОМАКИНСТВА НА УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА    
НовиниНа 21 август от 18 часа в залата на галерия "Тихото гнездо" в Двореца в Балчик ще бъде открита уникалната изложба "Балчик и Черно море", включваща стари карти и гравюри.

За първи път в пълен размер ще бъде представена най-ранната българска карта, издадена в Страсбург през 1863 г. от русенеца хаджи Русет, съобщи Жени Михайлова - ръководител "Култура" към Двореца в Балчик. За откриването са поканени президентът Георги Първанов и министрите на културата на България и Румъния.

Старите оригинални картографии, намиращи се в България, се разглеждат от българските специалисти като значими исторически документи. Тяхното запазване, употреба и методологията, както и изучаването им в учебните заведения, е част от европейския опит у нас. Български автори класифицират старите карти  и по този начин създават основа за дигиталното им съхранение и ново използване.

За изложбата са подбрани 20-те най-ценни картографски документи, като се започне с пълната възстановка на "Табула Пойтенгериана" (II-ІV в.) и се завърши с "Търговска карта на България" от Бианкони (XIX в.).

Картите са в оригиналните си размери, луксозно рамкирани и снабдени с надписи. В изложбата са представени и 10 детайла, изобразяващи подбрани исторически моменти, свързани с Балчик и Двореца. Те са подбрани от над 900 карти, гравюри и планове и наличната база данни от обработени текстове на антични и средновековни автори, описания на дипломати, пътешественици и др. събрани от Главно управление на архивите при МС и обработени от Международния търговски и културен център "ГЕОПАН" като Дигитален архив "ТРАКИЯ".

Целта на предлаганата изложба е да покаже дълготрайния интерес на европейския свят към България и българите, както и постепенното развитие и обогатяване на знанията и представите за тях с помощта на картографията, пътеписната литература и художествени творби.

Дигиталният архив "Тракия" на Главно управление на архивите при МС и Международния търговски и културен център "Геопан" е показан за пръв път пред европейска публика по личната покана на председателя на ПАСЕ през 2003 г. в гр. Страсбург - сграда на Съвета на Европа. Колекцията е представяна в Бургас, Пловдив и Несебър, както и в Турция - Одрин, Истанбул и Лозенград.

Доклад на българските учени Теменужка Бандрова и Атанас Каменаров за сегашното състояние и съхранението на старите карти в България е предизвикал интереса на учени и експерти на конгреса на Международната картографска асоциация в Атина, съобщават още от Двореца в Балчик.

Бургаската компания "Геопан" е посочена пред конгреса в Атина като "първата българска компания, която създава архиви и преобразува книжните версии на старите карти в дигитални". На основата на опита на "Геопан" се предлагат подобрения относно съхранението на стари карти , както и осигурения до тях достъп в Интернет. Случаят с "Геопан" е "един чудесен пример за събиране, съхранение и интернет потребление на старите карти - част от световната колекция на карти", са изводите, около които са се обединили всички участници на конгреса в Атина. НДТ

 


Сходни връзки

ДВОРЕЦЪТ В БАЛЧИК ДОМАКИНСТВА НА УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди