изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:51 EEST
Днес е световният ден на леваците    
ЛюбопитноЧовек има две ръце – лява и дясна. Според утвърден в обществото стереотип правилно е да се действа с дясната си ръка. В някои езици, като английски и руски, например, “right”, “правый”, освен “десен” означава и “правилен”.

Мнозинството хора в света предпочитат да използват дясната си ръка, но близо 10% от населението на Земята за леваци. Те имат и своя празник – Световния ден на леваците на 13 август. За пръв път той е отбелязан през 1992 г. по инициатива на британския Клуб на леваците, създаден две години преди това. Дълго време към леваците са се отнасяли с подозрение.

В миналото в Русия дори са забранявали на леваците да дават показания в съда, смятало се е, че едва ли не левакът е превъплъщение на дявола. В Индия строго се спазват “ръчните традиции” – дясната ръка е за изпълнение на “чистите” функции като хранене, ръкостискане и т.н., а лявата – за целите на личната хигиена. Според леваците светът просто не е създаден за тях. Всичко – като се започне от ножиците и се стигне до фотоапаратите и компютрите – е неудобно за леваците. Това има своите плюсове и минуси. Добре е, че се развиват двете ръце, докато десняците използват обикновено само едната. Поради това вероятно леваците по-често стават известни хора. Те развиват своите способности много повече от останалите.

Напоследък в света се появяват специални магазини за леваци: в тях може да се намери всичко – от ножици до пособия за игра на голф, музикални инструменти и компютърни аксесоари. Засега никой не е успял да обясни причината за левачеството. Много е възможно то да е по наследство. Учени са установили, че ако бащата и майката по-добре си служат с дясната ръка, то много вероятно е детето да е като тях, а ако и двамата са леваци и детето също ще предпочита да използва лявата си ръка.

http://darik.net

 


Сходни връзки

Днес е световният ден на леваците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди