изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:52 EEST
ПРЕДСТОИ НАХОДКИТЕ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА КАЛИАКРА ДА СЕ КОНСЕРВИРАТ    
КултураОткритите уникални находки при разкопките на нос Калиакра това лято от екипа с ръководител ст.н.с.д-р Бони Петрунова от Археологическия институт с музей при БАН предстои да бъдат отнесени в София за консервация. Едва след това ще се върнат в Историческия музей в Каварна, обясни за НДТ директорката му Дарина Мирчева.

Тя не изключва възможността някои от тях, които са особено ценни да останат в Националния исторически музей, но те така или иначе са собственост на каварненския културен институт, обясни тя.

Според Бони Петрунова, изключително ценен е откритият при разкопките тази година меч. Подобни оръжия у нас има открити едва само още четири. За неговата консервация обаче ще е необходима много сериозна обработка. Очаква се находките от нос Калиакра да се върнат в Каварна до март идната година. Най-вероятно намерените монети, сред които такива на Филип II и деспот Добротица, за които Б. Петрунова обясни, че са в добро състояние, скоро ще могат да се върнат в каварненския музей.

Припомняме, че при разкопките на нос Калиакра това лято бяха открити две гробници, една каменна сграда и 40 находки, които след леко почистване, по думите на Б. Петрунова, могат да бъдат изложени в музея. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕДСТОИ НАХОДКИТЕ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА КАЛИАКРА ДА СЕ КОНСЕРВИРАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди