изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:59 EEST
Арестуваха кондукторка и шофьор на автобус, защото таксували дознателка от Трето РПУ    
НовиниПолицаите в Пловдив отказват да се таксуват в масовия градски транспорт и заплашват кондукторите с арест, ако им поискат пари за билети. Служителите на реда се оправдават, че новият закон за МВР им дава право да пътуват в автобусите гратис, но превозвачите отказват да ги возят без пари, защото нито вътрешното министерство, нито министерството на финансите са обезпечили безплатните пътувания на полицаите.

 Това е причината за всекидневните конфликти, които избухват в рейсовете между полицаи и кондуктори.
Истински екшън се разиграл в един от кварталите на Пловдив. Полицейска кола с включени сирени настигнала автобус на градския транспорт по линия номер 4 и го спряла. Трима полицаи от Трето РПУ с насочени пистолети свалили всичките 15 пътници от рейса и арестували пред очите им кондукторката, защото три спирки по-рано таксувала дознателка от Трето РПУ с редовен билет от 60 стотинки.

ТАНЯ ИЛИЕВА, кондукторка в градски транспорт- ПЛОВДИВ :
- Показа карта полицейска, на която почти не можах да видя какво пише. И понеже имаше претенции да пътува безплатно, а ние имахме нареждане , че на този етап трябва да таксуваме включително и служителите на МВР, казах й да се таксува. След което тя извади 20 лева. Таксува се и започна да говори за чл. 209 от закона за МВР. Ние за него бяхме чували, но въпреки това имахме разпореждане от нашите работодатели да ги таксуваме.


Всички пътници в автобуса се изплашили, когато полицаите влезли вътре с пистолетите.

ТАНЯ ИЛИЕВА, кондукторка в градски транспорт- ПЛОВДИВ :
- И аз естествено само им казах, че имаме проблем с полицията. Нека изчакат следващата четворка на спирката. Не допускам да съм направила такова криминално престъпление, за да бъда екстремно задържана.

Кондукторката е отведена в Трето РПУ. Там е била разпитана и е дала обяснение за случая. Срещу нея и шофьора на автобуса е повдигнато обвинение за хулиганство. Без да се посочва какво точно са извършели и как.

ЕМИЛИЯ НЕДЕВА, адвокат на кондукторката:
- Дознанието е възложено на колеги на лицето, което е претендирало да пътува безплатно. Тя е дознател в Трето РПУ и в Трето РПУ се осъществява дознанието. Аз нямам убедеността, че там, по този начин може да се осигури независимо и обективно досъдебно производство, за което съм сезирала и прокуратурата.

след инцидента община Пловдив е изпратила писмо до директора на областната полицията, с което го уведомява, че в централния бюджет за тази година не са предвидени средства за безплатното пътуване на полицаите в градския транспорт и че това може да стане от началото на следващата година, когато се отделят от държавния бюджет пари за превозвачите, с които да се компенсират безплатните полицейски пътувания. Според комисар Ангел Рангелов това писмо не може да отмени влизането на закона и правата на полицаите.

Комисар АНГЕЛ РАНГЕЛОВ, Директор на областна Дирекция ”Полиция”- Пловдив:
- От 1 май тази година влезе в сила новият закон за МВР. Съгласно чл. 209 от закона служителите на министерството на вътрешните работи имат право да пътуват безплатно в масовия градски транспорт.
РЕПОРТЕР:
- Т.е. кондукторите нямат право да ги таксуват?
Комисар АНГЕЛ РАНГЕЛОВ, Директор на областна Дирекция ”Полиция”- Пловдив:
- Естествено достатъчно е да се легитимират със служебните си карти.

Така напрактика превозвачите се задължават да возят безплатно полицаите. Друг е въпросът как държавата ще обезщети транспортните фирми затова, че возят гратис служителите на МВР.

Информацията е на НОВА ТВ.
 


Сходни връзки

Арестуваха кондукторка и шофьор на автобус, защото таксували дознателка от Трето РПУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди