изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:59 EEST
ГОЛФЪТ НАЛИВА 319 МИЛИОНА ЕВРО В ДОБРУДЖА    
НовиниНа 319 милиона евро възлизат инвестициите на различни мега-компании, които в момента правят или възнамеряват да строят жилищни комплекси с голф игрища в Североизточна България.

Това е на път да превърне Добричка област в златния район на страната не само заради житото, което дава хляб на сънародниците ни, но и заради уникалните голф-комплекси, които вече се строят, а догодина ще започнат и да функционират.    

Чуждите инвеститори избраха това място, тъй като Северното Черноморие предоставя благоприятните условия за практикуване на играта. Поради мекия климат се очаква голф сезонът тук да продължи осем-девет месеца. Покрай игрищата ще изникнат и сгради, които ще бъдат перфектни за прекарване на ваканцията и за живеене.  

Преди месец кметът на Каварна Цонко Цонев преряза лентата на новостроящия се голф комплекс в землището на село Божурец "Тракийски скали". Инвестицията е за 120 млн. евро. Голф легендата Гари Плеър смята, че това игрище има шансовете да стане едно от петте най-добри игрища в света.

Пред журналисти управителят на комплекса Стефан Стайков заяви, че амбициите на инвеститорите са той да бъде завършен окончателно до 2010 г. Основен акционер е австрийската фирма "Темпе", заедно с български бизнесмени. Целият комплекс, който ще носи името "Тракийски скали", е разположен на площ от 1800 дка,  на терена ще бъдат изградени 300 апартамента, 90 вили, SPA-център, разказа още Стайков. Самото игрище ще бъде разположено на 800 дка и ще има 18 дупки. Основната заслуга за този проект е на шефа на Българската асоциация по голф Красимир Гергов.

"Първата фаза на комплекса ще бъде завършена до юни 2008 г. Предвижда се също да се прокарат 28 км пътища и алеи. От общия брой апартаменти 60 вече са продадени на британци. Средната цена е 1500 евро на кв м" - каза още Стайков. Голф проектът е едно от най-големите инвестиционни намерения в страната. Самият комплекс пък засега е най-големият по Черноморието. За реализирането му ще бъдат открити между 1500 и 2000 работни места за около 4 години.

Ст. Стайков добави още, че игрището ще може да се ползва само от хора, които притежават собствени апартаменти в него и са внесли членски внос от 40 000 евро. 

Дизайнер на игрището в землището на Божурец е легендата в голфа Гари Плеър. Той е носител на големия шлем, трети в световната голф листа за всички времена с победи в над 163 професионални състезания. Спортистът с прозвището "Черният рицар на голфа" е проектирал над 200 голф игрища във всички континенти. Той е и дизайнер на първите две игрища с 18 дупки в България.

Гари Плеър е проектант и на строящото се в момента голф игрище "БлякСийРама" край Балчик, което в Добричка област е в най-напреднал етап и ще започне да функционира догодина.  Инвестиционният проект на игрището в местността "Табията" възлиза на 103 млн. евро. Предвидено е да бъдат построени 350 къщи, като цената на кв.м е между 1500 и 1800 евро. Инвеститори на игрището са Българската голф-асоциация в лицето на нейния председател Красимир Гергов и социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, както и международната инвестиционна компания "Лендмарк пропъртис". 9 от дупките на игрището са изградени и през есента предстои да бъдат затревени. Цялото игрище ще бъде с 18 дупки и ще отговаря на всички световни стандарти, което ще позволява провеждането на международни състезания. Очаква се "БлекСий Рама" да приеме първите гости през май 2007 година.

Наскоро Гари Плеър бе у нас, за да види как върви строителството и заяви, че е  изненадан.  "Това, което виждам, е много повече от това, което съм си представял. Аз съм човекът, който може би най-много е пътувал и съм поразен от гледката, която се разкрива тук. България е рай за туризма. При вас времето е добро, храната е добра и хората са много приятни" - сподели впечатленията си от страната ни и от конкретната местност Плеър.

Другият невероятен проект, в които също са налети колосални пари, е отново на територията на община Балчик. 

Комплексът носи името "Лайтхаус Голф Ризорт". Инвеститори са българските строителни компании "Балканстрой" АД и "Бараж и Ко" ЕООД. Той ще бъде разположен върху 968 декара. Очакванията са да започне да функционира догодина, но да бъде изцяло завършен в края на 2008 г. Инвестициите в него са 56 млн. евро.

"Лайтхаус Голф Ризорт" ще е с фантастична гледка към морето. Голф - игрището е проектирано от Иън  Узман, в съдружие с Юръпиън голф дизайн. "Лайтхаус Голф Ризорт" включва професионално игрище с 18 дупки, съпътствано от тренировъчно игрище, конна база, СПА-център,  луксозни къщи  и хотелски комплекс с търговски център. Жилищната част е обособена в 5 квартала с три режима на застрояване: 4-5 етажни сгради със студия, апартаменти и мезонети - над 550 броя; самостоятелни къщи с дворчета - над 70, и слепени  редови къщи с дворчета - над 80 броя. Една от атракциите на игрището - морският фар, е дала името и на най-луксозния квартал от 31 къщи, разположени на ръба на скалите над самото море. Цената, на която ще се продават къщите на зелено, е 1000 евро на кв. метър.

Кой е Иън Узнам? Той е на 47 години и започва кариерата си на голф  професионалист през 1976 г. Печели повече титли в чужбина от всеки друг британец, с изключение на Нийлс Коулс. В 12 последователни години той завършва в челната дванадесетица на European Order of Merit, като на два пъти се изкачва до № 1 - през 1987 и 1990 г. През 1987 г. става първият играч в историята, спечелил милион английски лири в един сезон. Мотото на Уснам през всичките години остава "Никога не ме отписвай"! Той продължава да играе в Европа, Америка и Азия, оставайки и до днес един от безбройно най-великите британски голф играчи.

През този месец пък Общинския съвет в Шабла взе решение за изграждане на голф комплекс. Предвижда се инвестицията да е на стойност над 20 милиона евро. Голф игрището ще бъде вдигнато от Предприятие за проучване и добив “Нефт и газ” АД-София, и общината. За целта е създадено съвместно дружество “Голф Шабла” АД. Общината участва с апортна вноска от общинска земя, делът й е 35 процента. ППД “Неф и газ” има концесия на земя в района, която е за 35 години. Комплексът ще бъде разположен на площ от над 1000 декара. Той ще се намира край морето между Рибарското селище и село Тюленово. Освен голф игрище, ще има и жилищен комплекс.

 

 


Сходни връзки

ГОЛФЪТ НАЛИВА 319 МИЛИОНА ЕВРО В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди