изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:51 EEST
КОНЧИТА Е НАЙ-МЛАДИЯТ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО НА ЗООПАРКА    
ОбществоРодената в началото на август алпака от рода на малките камили е потомка на швейцарци. Неин кръстник стана зам.-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев


Триседмичната малка алпака от семейството на малките камили, която е най-младият член на Центъра за защита на природата и животните, в петък бе кръстена. По предложение на проф. Евалд Изенбюгел - автор на концепцията за изграждане на центъра, виден швейцарски специалист, тя бе кръстена Кончита, което означавало малка мидичка. Кръстник й стана зам.-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев. Кръщелницата му получи красив венец за подарък. Гости на церемонията бяха представителите на сдружение "ПроЗоо" от Швейцария - ръководителят му Барбара Геринг и проф. Изенбюгел, както и председателят му от българска страна арх. Милен Чалъков.
Алпака принадлежи към рода на камилите. В Азия живеят двугърбите камили, в Северна Африка - едногърбите, а в Южна Америка има два вида малки камили - вакуиа и гуанако. Именно към групата гуанако принадлежи алпака. Те се отглеждат за вълна и като впрегатни животни. Много бързо се адаптират към големите височини, каза проф. Изенбюгел. И посочи, че в Чили и Перу те живеят на над 4000 метра височина, а в Алпите хиляди такива животни се използват за пренос на товари.
Родителите на Кончита - Инапа и Яна, са четиригодишни. Те са родени в зоопарка в Цюрих, от който са дарени преди три години за откриването на Центъра за защита на природата и животните. Малката Кончита е родена на 4 август. Тя е петото новородено в парка в Добрич. През тази година в него са се родили цакали, камерунски козлета, муфлонче.
 


Сходни връзки

КОНЧИТА Е НАЙ-МЛАДИЯТ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО НА ЗООПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди