изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:22 EEST
ЯПОНСКИ ПРОФЕСОР ЩЕ ГОСТУВА НА ГОДИШНИНАТА НА ДИРИГЕНТА НА РАДИОХОРА    
КултураПроф. Христо Недялков ще празнува своя74-и рожден ден в хотел "София пласт" в Кранево


Утре основателят и диригент на детския радиохор проф. Христо Недялков навършва 74 години. Той ще посрещне личния си празник в хотел "София пласт" в Кранево, където през последните години летуват децата от хора. Специално за празника му пристига и проф. Д-р Татсуро Муцумае - който е председател на Управителния съвет на университета Токай в Япония, учредител и дългогодишен член на съвета на фондация "Св. Св. Кирил и Методий", неин спонсор.
В момента в хотел "София пласт" в Кранево от 26 август до 10 септември почиват 106 деца от хора на Българското национално радио. Утре те ще участват в празничния концерт за рождения ден на своя диригент. Рожденикът ще бъде поздравен и от изпълнителите от ансамбъл "Добруджа", научи НДТ.
Проф. Христо Недялков е роден на 1 септември 1932 г. в гр. Дряново. Завършва хорово дирижиране в Българската държавна консерватория. Той е един от най-ярките представители на руската диригентска школа с огромен принос в националната ни култура и в популяризирането й по целия свят. Името му е свързано най-вече със световноизвестния Детски хор на БНР, чийто основател и главен диригент е в продължение на над 40 години. С Детския радиохор Христо Недялков постигна световна слава за българската музика, представяйки се с концерти в около 30 страни на четири континента. Впечатляващ педагог, създал не само своя музикална школа по детско хорово пеене, но и признат за специалист номер едно в света в сложната научна проблематика "Детето и музиката". Канен е като гост професор и диригент в много държави, особено в Япония. Уникалните научни трудове и доклади на Христо Недялков на международни форуми се превръщат в "пътеводител" за развитието на световното детско хорово изкуство. Той е професор по хорово дирижиране в Софийския университет. Има приноси и като композитор - автор е на над 400 песни за деца, популярни сред цели поколения. Носител е на най-висши национални и международни награди, пръв лауреат от България на висшия японски орден за чужденци и на титлата на ЕС "Културен посланик на Европа".
 


Сходни връзки

ЯПОНСКИ ПРОФЕСОР ЩЕ ГОСТУВА НА ГОДИШНИНАТА НА ДИРИГЕНТА НА РАДИОХОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди