изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:56 EEST
ПАМЕТНИК В АЛЕКСАНДРИЯ Е ЗАСТРАШЕН ДА ПРОПАДНЕ ЗАРАДИ НАВОДНЕНИЯПАМЕТНИК В АЛЕКСАНДРИЯ Е ЗАСТРАШЕН ДА ПРОПАДНЕ ЗАРАДИ НАВОДНЕНИЯ    
ОбществоСелото се наводнява за четвърти път през тази година. Хора не могат да прегазят водата, за да отидат до магазина за хляб

Последният пороен дъжд през тази седмица е наводнил улици и залял частни дворове и градини в крушарското село Александрия, съобщават от "Гражданска защита".
Това е четвъртото голямо наводнение на селото само през тази година, алармира кметският наместник Анастасия Калчева.  Причината е задръстеният канал на селото. Още повече, че входът му е водосборен и тук се събира водата от съседните села Дяково и Бистрец. Имало случаи, когато селото се е наводнявало и без дори да е паднала капка дъжд. Когато вали обаче става сериозно. Последният дъжд от 47 литра на квадратен метър отново е наводнил улиците и дворовете. На кметския наместник не му се мисли какво би се случило, ако дъждът е по-сериозен.
Когато селото се наводни, както се случи и тази седмица, улиците са непроходими за животни. Хората, особено по-възрастните, не могат да стигнат до магазина, за да си купят хляб, обясни А. Калчева. От всичките 178 жители на Александрия 70 на сто са пенсионери.  В части от селото каналът вече липсва и там наводнението е най-сериозно - водата се разлива наляво и надясно, като наводнява къщи и дворове. На косъм са се разминали след последния дъжд и пчелините в селото, но няма гаранция каква ще е съдбата им при следващия по-силен дъжд.
Има опасност при следващ проливен дъжд да се срути паметникът на загиналите в трите войни - Първата световна, Междусъюзническата и Втората световна, жители на селото. Александрия е дала 75 жертви в тях. Първоначално паметникът е бил на най-високото място. С течение на времето от наводненията и наносите паметникът е потънал с 1,40 метра. Хората от селото са прокопали, за да видят как е изглеждал първоначално. За да се укрепи паметникът е необходимо разрешение от Министерството на културата и средства. Затова местните хора са създали инициативен комитет, който да набере средства за запазване на паметника.
Кметският наместник се е обърнал до всички възможни институции с молба за помощ за разчистването на канализацията. Последно А. Калчева е търсила съдействие от Басейнова дирекция. Надява се общината в Крушари поне да изпрати специалист, който да направи разчети за необходимите средства. Според А. Калчева би било достатъчно да се разчистят поне 3 километра от канализацията.
По данни на "Гражданска защита" вилнелият миналата вечер в областта ураганен вятър не е нанесъл щети. Имало сигнали само за няколко паднали дървета по пътя за Крушари и в община Добричка. НДТ научи, че без ток са останали някои от селата в областта.
 


Сходни връзки

ПАМЕТНИК В АЛЕКСАНДРИЯ Е ЗАСТРАШЕН ДА ПРОПАДНЕ ЗАРАДИ НАВОДНЕНИЯПАМЕТНИК В АЛЕКСАНДРИЯ Е ЗАСТРАШЕН ДА ПРОПАДНЕ ЗАРАДИ НАВОДНЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.34 секунди