изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:12 EEST
МОН ЩЕ СТИМУЛИРА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ    
ОбразованиеЗа успелите възпитаници на общинските училища трябва да се разчита на стимулиране от общините, обясниха от РИ на МОН в Добрич

Министерството на образованието и науката обяви на електронния си сайт, че ще подпомага еднократно и със стипендии ученици до 18-годишна възраст, които се обучават в държавни училища. Изискването е ученикът да е класиран на първо, второ или трето място в национални и международни конкурси, олимпиади и състезания. Техният списък, както и броят на предвидените стипендии са описани в Програмата с мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2006 г., която също може да бъде намерена в сайта на МОН.
Финансово ще бъдат поощрявани лауреати на утвърдени и авторитетни национални и международни конкурси, олимпиади и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта.
Специалната закрила на деца с изявени дарби предвижда еднократно подпомагане, с което се насърчават творческите, научните заложби и потребности на деца с изявени дарби, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание. Финансирането е в размер до три пъти гарантирания минимален доход за страната. Средствата се отпускат за обучение в курсове в областта на науката и изкуствата и за участие в пленери, обучителни и възстановителни лагери. Сумата се предоставя и за участие в национални и международни ученически състезания, включени в раздел 2 от програмата.
Другото стимулиране е чрез стипендия в размер 50 на сто от минималната работна заплата за страната. Тя се отпуска на деца до 18-годишна възраст. Право на стипендия има ученик, класирал се до трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание.
Към искането се прилага копие от документа за получената награда от конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата за 2006 г., копие от акт за раждане или лична карта на детето, служебна бележка от училището, в което учи.
Според тази наредба министерството подпомага даровити деца от държавните училище. На територията на Добричка област това са професионалните гимназии, домовете за отглеждане на деца и помощните училища. За тях РИ на МОН следва да направи предложение до просветното министерство. За успелите възпитаници на общинските училища предложението се прави от директорите на учебните заведения до Общинските съвети, обясни за НДТ началникът на РИ на МОН в Добрич Рина Иванова. Тя добави, че преди време е отправяно искане до МОН за стипендии за деца от общински училища, но било отхвърлено с аргумента, че министерството отпуска стипендии за деца от държавни учебни заведения.
 


Сходни връзки

МОН ЩЕ СТИМУЛИРА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди