изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:26 EEST
В Страсбург представят мониторинговия доклад за напредъка на България и Румъния за членство в Евросъюза    
Европейски съюзСтрасбург. От 16 ч българско време в Европейския парламент в Страсбург ще бъде представен Мониториговият доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния по пътя към пълноправното им членство в Европейския съюз (ЕС).


Докладът констатира напредък на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, за периода от последния доклад на изпълнителния орган на ЕС от май 2006 г. Това съобщиха за Агенция “Фокус” осведомени източници от Европейската комисия.
Докладът изтъква постигнатия напредък от страна на България и Румъния в областта на изпълнението на критериите за членство в ЕС. Експертите на Европейската комисия посочват, че за периода от май 2006 г. насам са постигнати сериозни резултати в сферата на реформата на съдебната система, както и в областта на борбата с организираната престъпност.
Отбелязват се също така постиженията в областта на хармонизирането на българското законодателство с това на ЕС в борбата с прането на пари. Пропуски в тази област бяха констатирани в предишния доклад на Европейската комисия.
Въпреки това, експертите подготвили доклада, изтъкват недостатъчно хармонизираното сътрудничества между отделните институции в България, свързани с борбата с организираната престъпност и прането на пари.
От Брюксел посочват, че на базата на констатирания напредък в различните области от подготовката на България и Румъния за членство в Съюза, Европейската комисия си запазва правото да предприеме превантивни мерки, за да гарантира функционирането на политиките на ЕС, в частност що се отнася до ветеринарно-санитарния контрол, безопасността на въздушния транспорт, усвояването на средствата по структурните фондове в селското стопанство, както и продължаване на усилията в борбата с организираната престъпност и корупцията.
В България ръководителят на Делегацията на Европейската комисия Димитрис Куркулас ще представи мониторинговия доклад от 17,30 часа в хотел „Шератон”, зала „Сердика”, площад „Света Неделя” 5.


Агенция “Фокус” припомня:

На 16 май 2006 г. Европейската комисия отлага за есента окончателното си решение за датата на присъединяване на България и Румъния към ЕС. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу уточнява, че най-късно до 1 октомври 2006 г. комисията ще прецени дали датата 1 януари 2007 г. е реалистична за приемането на България и Румъния. Условието е двете страни да покажат необходимата решителност и резултати при решаване на оставащите проблеми. От страна на България и Румъния се очакват незабавни мерки в областите земеделие, хранителна промишленост, правосъдие и вътрешни работи.
Мониторинговия доклад относно степента на готовност на България за членството в Европейския съюз е поместен на 48 страници и съдържа 28 глави. Препоръките към страната ни, заложени в доклада, са тя да продължи с реформата на правосъдната система, да се справи с организираната престъпност и да даде ясни доказателства в борбата с корупцията чрез разследване и съдебни процеси. Сред проблемните области за страната ни са посочени още селското стопанство, контролът на изразходването на европарите и безопасността на храните.

Области предизвикващи сериозно безпокойство и изискващи спешни действия

България - шест

- Създаване на адекватна Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК) в земеделието (достижения на правото на ЕС, глава 7);
- Изграждане на съоръжения за събиране, обработка и унищожаване на странични животински продукти, съобразно европейското законодателство за трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ) и страничните животински продукти (достижения на правото на ЕС, глава 7);
- Ясни доказателства за резултати в разследването и преследването на мрежите на организираната престъпност (достижения на правото на ЕС, глава 24);
- По-ефективно и ефикасно прилагане на законите, свързани с борбата срещу измамите и корупцията (достижения на правото на ЕС, глава 24);
- Засилено прилагане на разпоредбите по отношение на борбата с прането на пари (достижения на правото на ЕС, глава 24);
- Засилен финансов контрол с оглед бъдещото използване на средствата от Структурните фондове и Кохезионния фонд. (достижения на правото на ЕС, глава 28).

Румъния - четири

- Необходимост да се създадат напълно функциониращи акредитирани агенции за разпределяне на директните плащания към фермерите и операторите, попадащи в сферата на действие на земеделската политика на общността.
- Необходимост да се създаде интегрална система за управление и контрол в земеделието.
- Необходимост да се създадат съоръжения за събиране и обезвреждане на отпадъците в селското стопанство.
- Информационната система за управление на данъците трябва да бъде подготвена за свързване с тези от останалата част на ЕС, за да се улесни събирането на ДДС на целия европейски пазар.
 


Сходни връзки

В Страсбург представят мониторинговия доклад за напредъка на България и Румъния за членство в Евросъюза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди