изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:21 EEST
КАК СЕ РАБОТИ В ЕВРОПА? КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ    
НовиниВ Европа съществуват повече от двадесет милиона малки и средни предприятия, които имат много важен социален принос, тъй като създават и осигуряват работни места, произвеждат стоки и услуги за обществото и плащат данъци.

Те са движещата сила по отношение на иновациите и конкурентоспособността и представляват ключов елемент за реализирането на Лисабонската стратегия 2010, основаваща се на трите основни стълба на устойчивото развитие: икономически растеж, социално сближаване и опазване на околната среда.

Отговорното предприемачество определя начин на управление, който увеличава положителния принос на предприятието към обществото, отнася се до ежедневните взаимоотношения на ръководителя на фирмата със страните, които имат отношение към нейната дейност: клиенти и търговски партньори, работници и служители, местната общност, околната среда. Отговорен предприемач е всеки, който:

-          работи със своите клиенти, търговски партньори и конкуренти справедливо и честно;

-          грижи се за здравето и безопасността на своя персонал и на потребителите;

-          мотивира своите служители като им предоставя възможности за развитие и повишаване на квалификацията;

-          опазва природните богатства и околната среда.

Неговите действия много често преминават отвъд минималните законови изисквания и се изразяват в доброволен стремеж към повишаване благосъстоянието на обществото.

Корпоративната социална отговорност засяга всеки един от нас, тъй като тя отразява основните ценности на обществото, в което живеем. Тя се отнася до всички предприятия - големи или малки, които са в състояние да подобрят своя икономически, екологичен и социален успех в краткосрочен и дългосрочен план, благодарение на новите изделия или услуги, които предоставят; на повишаване на квалификацията и ангажиране на заинтересуваните партньори. Тя засяга също така и работниците и служителите в предприятието, тъй като допринася за подобряването на условията на труд и по-голямата мобилизация на персонала. Отнася се до клиентите на предприятието и до потребителите, които придават все по-голямо значение на екологичния и социален ефект на изделията, които купуват. Засяга местната общност, в която предприятията са изградени и която желае да бъдат споделени техните ценности. Отнася се и до инвеститорите, които смятат, че е добре да се насърчава отговорно предприемаческо поведение. И най-после корпоративната социална отговорност засяга нашите деца и бъдещите поколения, които се надяват да живеят в едно общество, което е загрижено за човека и природата.

Отговорното предприемачество би трябвало да се разграничи от класическите филантропни и благотворителни дейности, тъй като то е предмет на отделна фирмена стратегия. Голяма част от дейностите на предприятието по отношение на местната общност са в повечето случаи спонтанни и независими от общата икономическа стратегия на фирмата. Големите и напредничави фирми, които разполагат със специализирани отдели за развитие на човешките ресурси съзнават, че тя им носи траен успех и ползи, когато е свързана с основния им предмет на дейност. Но при малките и микро фирмите това е по-трудно. Затова включването на ръководството и на персонала в някои социални дейности като доброволчество, може да има много положителен ефект в сравнение с еднократното дарение за благотворителна организация. Разбира се филантропията и спонсорството могат да се превърнат в отправна точка за трайна и дълбока социална  ангажираност.

Друг въпрос, свързан с корпоративната социална отговорност е комуникацията или дали трябва да говорим за добрите дела, които сме извършили. И наистина ако в едни държави е естествено „да се прави добро и да се говори за него”, то в други това се приема като проява на лош вкус. По-правилното в случая е да приемем, че комуникацията представлява неразделна част от един по-модерен подход към корпоративната социална отговорност и се основава на прозрачността и информираността на заинтересуваните страни. Трябва да отбележим, че умишленото премълчаване на добрата практика, която сме извършили по отношение на корпоративната социална отговорност, е по-скоро белег на филантропия.

През 2004 година ТПП-Добрич започна работа по проект „Образователен компас” (LEARNING BOUSSOLE) съвместно с институции и консултантски организации от Франция, Испания, Италия и Португалия. Основната цел на проекта бе изграждане на образователен модул в интернет, от който предприемачите да могат да научат повече за корпоративната социална отговорност. Днес, след двегодишна работа на партньорите, модулът е готов и на уеб-страницата на проекта ще намерите информация за корпоративната социална отговорност и добри практики на МСП от различните държави.  Очертана е карта на отговорното предприемачество, в която могат да се намерят отговори на въпроси, като: “Какви стъпки трябва да предприемем, за да се превърнем в “социално-отговорна фирма?”, “Какви хоризонти се откриват пред нас като “социално-отговорни предприемачи”? Какво очакват Вашите клиенти и доставчици? Отговорни ли сме спрямо обществото, в което живеем? Опазваме ли чиста околната среда? Как да съчетаем взаимната удовлетвореност от социални придобивки и икономическа изгода? www.learningboussole.com

 

 


Сходни връзки

КАК СЕ РАБОТИ В ЕВРОПА? КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди