изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:17 EEST
ИЗПЕЧЕН ЛЪЖЕЦ ВИСЯ ДВА ЧАСА НА ПОКРИВА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ СЪС ЗАПЛАХА ЗА САМОУБИЙСТВО    
ОбществоНа 27 юни Коста Янков, който бил гей, паникьоса и Генерал Тошево, след като заплашваше от покрива на общината, че ще скочи и ще се самоубие

20-годишен циганин от генералтошевското село Равнец заплаши в петък, че ще се самоубие и стоя седнал два часа на ръба на покрива на 12-етажна сграда в центъра на Добрич - бившия Партиен дом. Коста Янков Иванов вдигна на крак полиция, пожарна, Гражданска защита, Бърза помощ и психиатрия. За свалянето му бе повикана управителката на Областния психодиспансер със стационар в Добрич д-р Маргарита Новоселска.
Преди да се качи на покрива на високата сграда, младият мъж посети редакцията на "Нова добруджанска трибуна", където разказа покъртителна история и заплаши, че ще се самоубие. Разследване на вестника установи, че казаното от Коста Янков не отговаря на истината. Циганинът е засипал с лъжи и лекари от областния психодиспансер.
Пих отрова и избягах от болницата - с тези думи започна разказът на Коста пред двама репортери на в. "Нова добруджанска трибуна" около 13.30 часа в петък. За да е по-убедителен, показа следи от убождане от игла на една от вените си. По думите на 20-годишния решението да се самоубие е защото полицията в Генерал Тошево не му разрешава да напусне страната. Той разказа, че има баба в Истанбул, която е на смъртно легло и искал да я види. Сестра му му изпратила  пари за билет за автобус до столицата на Турция. Не му разрешавали да излезе от България, тъй като имал дело за кражба. Коста показа и призовка, от която бе видно, че делото е насрочено за 17 октомври в Генерал Тошево. По думите му преди около три месеца го напили и го накарали да извърши кражба с още двама души от с. Равнец.
Репортер на НДТ веднага се свърза в областна дирекция "Полиция" и съобщи за заплашващия със самоубийство. След справка от ОДП заявиха, че лицето трябва да се обърне към прокурора по делото и че полицията няма касателство с  проблема. По-късно пред журналисти зам.-директорът комисар Йордан Йорданов заяви, че няма наложена забрана на лицето да напуска страната. Пред журналисти от НДТ Коста каза още, че ако не го пуснат до Истанбул ще излезе нелегално от страната. Сестра му го посъветвала да си приготви храна и да направи така.
Коста се качил на покрива на 12-етажната сграда през капандура около 15 часа. Започнал да вика, че ще скочи, късал и хвърлял някакви документи. Сигнал на полицията подала директорката на ЦДГ №9. Районът веднага бил отцепен от полицията. Репортер на НДТ, пристигнал на място, веднага разпозна в седналия на ръба на покрива заплашващия със самоубийство Коста Янков. Журналистът веднага се отправи към д-р Новоселска, за да я запознае с информацията, която има. Комисар Йорданов обаче повиши тон с думите, че полицаите се опитват да спасят човека, а журналистите искат интервю и дръпна настрани управителката на психодиспансера. По-късно репортерът на НДТ сподели лично с комисар Йорданов информацията, с която разполага и причините, поради които Коста иска да скочи.
Младият мъж бе свален от покрива на Партийния дом около 17 часа. Вечерта бил отведен във ІІ вътрешно отделение на болницата в Добрич. Около 2 часа след полунощ започнал да буйства и бил настанен в областния психодиспансер.
Репортер на НДТ посети село Равнец и разговаря с кмета, вуйчото на Коста и негови съселяни. От разказите им стана ясно, че в 8 часа сутринта в петък кметът на Равнец Михаил Мостовенко връчил на Коста призовката за делото на 17 октомври. Малко по-късно циганинът казал на свои съселяни, че е пил миша отрова. Хората се разтичали, закарали го в Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево, където му направили промивка и го изпратили в болницата в Добрич. "Коста лъже отначало до край", каза вуйчо му от с. Равнец Ивайло Колев. Оказа се, че той няма никаква жива баба нито в България, нито в Турция. Няма никакви роднини в Истанбул. Има общо 8 братя и сестри, но част от тях са вече починали. Едната му сестра проституира в Полша, другата пък - Анифе, е от 2 години във френски затвор заедно със сводника си Ерол, разказа вуйчото. Семейството на Коста се преселило от Добрич в Равнец през 2001 година. Майка му, Мария Янкова, починала малко след това. Съдът определил за Коста да се грижи вуйчо му Ивайло.  "Живя при нас, докато навърши пълнолетие. След това казах, че не го искам. Той е обратен, а аз имам три деца. Слага си перуки, облича се в женски дрехи и излиза на международния път за Кардам да чака ТИР-ове. Два пъти го спипах на пътя и го шамаросах, ама.... Това, че Коста е гей, не е тайна за никого в Равнец, пък и в Генерал Тошево. Чух, че въртял любов с някакви дядовци там," разказа вуйчото. За последно той видял племенника си преди 10 дни. Нищо не знаел за последното му изпълнение в Добрич.
Тъй като вуйчото не го искал, Коста нямало къде да живее. След като майка му починала, той започнал да разпродава всичко от семейната къща. Ошушка я до основи, продаде дори и черчеветата й, казаха негови съселяни. Преди три месеца в съучастие с 49-годишната Петранка Димитрова окрали съселянина си Кольо Трифонов. В чувал от захар отмъкнали от стареца 20 компота от круши, електрическа месомелачка и алуминиеви гюмове, които после продали. Крадците били разкрити, а част от плячката полицаите намерили в дома на Петранка.
Коста разигравал не само цяло село Равнец с историите си, но и в Генерал Тошево го знаели. На 27 юни т.г. той заплашил, че ще скочи от покрива на кметството. Портиерката нещо го ядосала на входа и той се качил на покрива на сградата. Крещял, че е безработен и ще скочи. Всички полицаи се юрнали да му се молят и той слязъл невредим. Отпуснали му някакви пари, а зам.-кметът на Генерал Тошево накарал кмета на Равнец да му намери някаква стаичка за живеене. "Дадох му една стая в кметството, преди я използвахме за работниците от временната заетост", обясни кметът. Само че Коста продал одеялата и мебелите, в момента в стаята има само едно легло.
Коста разсъждава логично, не може да чете, защото не е ходил на училище, но пък смята без грешка, разказаха хора от селото. Говорел смислено и историите му били убедителни. Жертва на убедителните му истории станали и лекарите в психиатричната клиника, където е настанен сега, научи НДТ. Пред тях той разказал, че има братче и сестриче на 13 и на 12 години, за които се грижи сам. Живеел в Равнец в къща с 8 стаи, имал сателит, отглеждал 60 овце. Коста бил толкова убедителен, че служители на психодиспансера чак се затюхкали какво ли правят горките дечица самички, без батко си. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗПЕЧЕН ЛЪЖЕЦ ВИСЯ ДВА ЧАСА НА ПОКРИВА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ СЪС ЗАПЛАХА ЗА САМОУБИЙСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди