изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:27 EEST
Иво Инджев напусна бТВ заради натиск от президентството    
ОбществоЖурналистът от бТВ Иво Инджев е бил принуден да напусне телевизията. “Не съм уволнен от ръководството на бТВ, просто изпреварих нещата и сам си подадох оставката, тъй като върху медията се оказва натиск от президентството да си отида”, коментира Инджев във вторник пред Mediapool.

Формален повод за напускането му било предаването “В десетката” от неделя, в което Инджев съобщи, че по имейла в бТВ са получени анонимни писма, в които се твърди, че Първанов притежава мезонет на централен булевард в София. От предизборния щаб на Първанов веднага реагираха и окачествиха цитираната от Инджев информацията като клевета. “Намираме за изненадващо, че журналист с дългогодишна практика като Иво Инджев си позволява подобно непрофесионално поведение”, се казваше в официалното съобщение.

От “Дондуков” 2 заявиха още, че президентът е обявил публично имуществото си и доходите си.

“Аз направих уговорка в ефир, че информацията е непроверена. Просто бях длъжен да попитам събеседника си за нея, защото и без това е трудно да се доближиш до човек, близък до Първанов. Това е мой дълг като журналист – да питам”, обясни Инджев. 

Журналистът каза още, че върху бТВ отдавна се оказва натиск той да бъде освободен, тъй като бил неудобен. “Още през юли от президентството се опитваха да ми натрапват събеседници, аз не се съгласих и казах, че не мога да работя така”, допълни Инджев. Според него от “Дондуков” 2 шантажирали телевизията с лиценза.

“Просто в България така отстрелват журналисти – като натискат шефовете им да ги принудят да напуснат, за разлика от Русия, където ги убиват физически”, коментира Инджев.

“Мисля да се наслаждавам на свободата си”, отговори Инджев, запитан дали смята да работи в друга медия. “Сега имам намерението да бъда по-свободен човек, отколкото бях досега, защото трябваше да се съобразявам прекалено много, без да си казвам мнението”, допълни той.

Според журналиста, предаването му “В десетката” с умерен тон се е показвало как се прави публицистика.

Телевизията прекратява договора си с Иво Инджев по взаимно съгласие, се казва в официално изявление на изпълнителния директор на бТВ Албърт Парсънс, цитирано от БТА.  "Въпреки големия си и безспорен професионален опит и заслужена популярност, водещият на авторитетното публицистично предаване "В десетката" си позволи грубо нарушаване на журналистическата етика и основни принципи на сериозната журналистика", се казва в изявлението.

Парсънс изразява дълбокото си съжаление от факта, че на 8 октомври Инджев е погазил правилото за непубликуване на непроверена информация, при това от анонимен източник. Редакционната политика на бТВ не си е позволявала и няма да си позволи някакъв компромис с нарушаване на световните стандарти за журналистическа етика и морал, заявява Парсънс.

Бойка Башлиева, ръководител на прессекретариата на Първанов, не вдигаше мобилния си телефон, за да коментира случая. В пресцентъра на “Дондуков” 2 също не отговаряха.

Тази и следващата неделя на мястото на предаването на Инджев “В десетката” ще се излъчват предизборни диспути, които ще бъдат водени от журналиста от сутрешния блок Николай Бареков.  http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Иво Инджев напусна бТВ заради натиск от президентството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди