изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:46 EEST
Бившият министър на вътрешните работи Любомир Начев се е самоубил    
Ред и сигурност  София. Бившият министър на вътрешните работи Любомир Начев се е самоубил, съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР.  От полицията предполагат, че инцидентът най-вероятно е станал тази сутрин. Любомир Начев беше вътрешен министър в кабинета на Жан Виденов.


Агенция “Фокус” припомня:
На 11 октомври служител на "Гранична полиция" бе намерен обесен в дома си, съобщиха от пресцентъра на ОДП-Благоевград. Тялото на 45-годишния Н.П. е било намерено на тавана на семейната му къща в с.Падеж. За инцидента е съобщил бащата на починалия. При направения оглед на местопроизшествието полицаите не са установили следи от насилие по трупа. Вероятно се касае за самоубийство. По случая е образувано дознание, уведомена е и РГС – Кюстендил, чиито служител е бил Н.П.
На 10 октомври се самоуби началникът на сектор “Интелектуална собственост” в ГДБОП Бойко Николов в дома си. Николов се е прострелял смъртоносно около 5 часа сутринта. В жилището е била и съпругата му. Николов е бил пред пенсия, а в последните няколко месеца в болнични, защото е страдал от тежко заболяване.

 Любомир Начев не е оставил предсмъртно писмо
13 октомври 2006 / News.dir.bg
Eксвътрешният министър Любомир Начев, който се простреля смъртоносно около 9.00 ч. на 13 октомври в дома на родителите си в Карнобат, на улица "Георги Кирков" № 9, не е оставил предсмъртно писмо.
Тялото на вътрешния министър от кабинета на Жан Виденов е изпратено за аутопсия в болницата в Бургас. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, Това съобщиха от пресслужбата на полицията в Бургас, предаде БТА. Следствените групи извършват втори оглед на мястото на инцидента. Пристигналите на мястото на инцидента медицински лица констатирали смъртта на Начев. Той се е прострелял в леглото със законо притежаваното си лично оръжие. При оглед на мястото е установено, че смъртта е причинена от един изстрел в областта на сърцето. Съседи в кооперацията, където е жилището на майката на Начев, разказват, че през последните две години синът й живеел при нея. Според познати на семейството наскоро той е споделил, че е загубил куфарче с важни документи, включително и личната си карта. Тази информация беше потвърдена от настоящия вътрешен министър Румен Петков, който каза, че Начев е загубил куфарче с важни служебни и лични документи във влака за Карнобат. Загубените документи са били по дело, в което Начев е бил адвокат.
 
Самоуби се бившият министър на вътрешните работи Любомир Начев (ОБЗОР)
13 октомври 2006 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Любомир Начев, бившият министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов, се е самоубил тази сутрин. Самоубийството е станало в Карнобат, Бургаска област, в дома на майка му, където 52-годишният Начев често е ходил в последните години. Той се е прострелял смъртоносно с пистолет.
Във Варна министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи, че Любомир Начев наскоро, при пътуване с влак за Карнобат, е загубил куфарче с лични документи и материали по дело, по което е бил адвокат. Министърът, който е във Варна, за участие в регионален форум на общините отказа повече подробности и не се ангажира с коментари за причината за самоубийството.

Любомир Начев е бил депутат в 36-о и 37-о Народно събрание и министър на вътрешните работи в кабинета на Жан Виденов в периода 1996 – 1997 година. Той е уволнен след голям обществен скандал, когато бе заснет от журналистка на БНТ на конкурс за красота в столицата часове след като при престрелка в ж.к. “Люлин” бяха убити трима полицаи.
Името на Начев нашумява и покрай събитията на 10 срещу 11 януари 1997 г. и уличните протести срещу кабинета на Жан Виденов. Тогава Начев е депутат и въпреки молбите на полицията да не излиза, за да не дразни демонстрантите, напуска сградата на парламента и предизвиква меле между униформени и протестиращи.
Името на Любомир Начев се появи отново в публичното пространство покрай създаването на Обществен съвет по проблемите на престъпността към МВР през септември 2005 година. Тогава в медиите излезе копие на заповед на вътрешния министър Румен Петков със състава на обществения съвет, в което фигурираше името на Начев. От пресцентъра на вътрешното ведомство излязоха с уточнението, че това не е крайният вариант на заповедта на министъра за състава на обществения съвет и този вариант, в който името на Начев не присъстава, е бил оповестен публично на брифинг от министър Румен Петков на 13 септември 2005 г.

Самоубийството предизвика изненада в Народното събрание. Депутати коментираха в кулоарите, че случилото се е неприятен факт, но не пожелаха да говорят публично. “Жалко е това, което се е случило с бившия министър на вътрешните работи Любомир Начев. Трагичен инцидент, много неприятен” – каза пред репортер на “Фокус” Атанас Атанасов, депутат от ДСБ. “В конкретния случай, без да имам никаква друга информация, допускам, че мотивите за това самоубийство са лични и социални. Начев изпадна през тези години в безтегловност. Напусна София и живееше в самота. Вероятно е стигнал до това решение, поради изолацията, в която беше”, каза още Атанас Атанасов.
По думите му – за случилото се би следвало да се замислят хората, с които Любомир Начев навремето е работил.
Като член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Ася Михайлова коментира, че това е настина една голяма трагедия и за него, и за семейството му, и за близките му. По думите на Михайлова случващото се говори за много голямо напрежение в държавата.
“Като че ли вече не само убийствата, а и самоубийствата стават ежедневие”, посочи народният представител.
Безспорно е, че трябва сериозно да се замислим какво става с престъпността и наистина изпълнителната власт най-сетне да вземе конкретни мерки, за да се успокои положението в страната. “Много съм разстроена от тази новина. Никой не заслужава такова нещо”, допълни Ася Михайлова.

Самоубийството на Начев е трето на човек, свързан с МВР, за последната седмица. На 11 октомври служител на "Гранична полиция" бе намерен обесен в дома си, съобщиха от пресцентъра на ОДП-Благоевград. Тялото на 45-годишния Н.П. е било намерено на тавана на семейната му къща в с.Падеж. За инцидента е съобщил бащата на починалия. При направения оглед на местопроизшествието полицаите не са установили следи от насилие по трупа. Вероятно се касае за самоубийство. По случая е образувано дознание, уведомена е и РГС – Кюстендил, чиито служител е бил Н.П.
На 10 октомври се самоуби началникът на сектор “Интелектуална собственост” в ГДБОП Бойко Николов в дома си. Николов се е прострелял смъртоносно около 5 часа сутринта. В жилището е била и съпругата му. Николов е бил пред пенсия, а в последните няколко месеца в болнични, защото е страдал от тежко заболяване. “Бойко Николов не се самоуби заради болест, а заради огромния психологически натиск върху него от заместник-директорката на ГДБОП Донка Георгиева и прекия му началник”. Това заяви същия ден бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков. Бойко Николов е един от малцината, запазили се професионалисти от висока класа в МВР. Той познаваше в дълбочина и широчина обстановката, като цяло. Благодарение и на него се измени коренно дейността и от критика на американците и западните служби се стигна до похвали за МВР, заяви Цветков и допълни, че една чиновничка го е принудила да си подаде рапорт и последваща заповед за пенсиониране. Той не посегна над себе си заради болест, посегна заради това, че един професионалист не можа да понесе гаврата на едни нещастници на него, категоричен беше Цвятко Цветков.

Новината за днешното самоубийство на Любомир Начев бе отразена от румънски и македонски медии. Румънската агенция “Медиафакс”, написа, че самоубилият се Любомир Начев е бил министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов, чиято политика доведе до тежката икономическа криза през 1995-1996 г., посочва румънската медия.
Македонската агенция “Макфакс” написа, че тялото на бившия вътрешен министър е било намерено от майка му в семейната им къща в Карнобат, където той често ходел. Любомир Начев бе министър на вътрешните работи в кабинета на Жан Виденов. Той бе отстранен от поста през май 1996 г., след като журналистка го засне на конкурс за красота само няколко часа след като в столичния квартал "Люлин" бяха застреляни трима полицаи, отбелязва македонската медия.
 


Сходни връзки

Бившият министър на вътрешните работи Любомир Начев се е самоубил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди