изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-01 @ 04:09 EEST
Меглена Кунева е одобрена за еврокомисар    
Европейски съюз

България ще номинира министъра по европейските въпроси Меглена Кунева да представя страната в Европейската комисия (ЕК), съобщи БНР. Лидерите на тройната коалиция са се споразумели за това на среща в понеделник.



В следващите дни Кунева ще има срещи в Брюксел, научи Mediapool. Официално номинацията ще бъде обявена в четвъртък.

В същото време близкото до ЕК електронно издание EUobserver съобщава, че в европейските институции текат препирни около назначаването на двамата нова еврокомисари от България и Румъния. ЕК и Европейският парламент (ЕП) взаимно си оказват натиск за ускоряване на процедурата и избягване на болезнени закъснения.

EUobserver пише, че от София и Букурещ е поискано да предоставят имена на еврокомисари до 27 октомври, като на София било дадено време за политическо обмисляне след първия тур на президентските избори.

Букурещ беше готов с кандидатурата си в края на миналата седмица.

В София по темата не се споменава нищо официално, тъй като правителството е заето с кампанията за преизбиране на президента Първанов, а номинацията на еврокомисар е свързана с вътрешни пазарлъци в коалицията и за други назначения като член на Конституционния съд от квотата на парламента. Преди около две седмици външният министър Ивайло Калфин каза, че имало по-добри кандидатури от Кунева, а шефът на правителствения европресцентър Георги Готев писа, че постът трябва да бъде поверен на човек от БСП. 

Датата, на която евродепутатите ще гласуват кандидатурите – преди или малко след 1 януари – все още се дискутира, пише EUobserver.

По-рано този месец председателят на ЕП Жозеп Борел изпрати писма до шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу и до финландското председателство на ЕС с настояване да информират парламента за имената и ресорите на новите еврокомисари “най-късно” до понеделник, 23 октомври.


Ако до тази дата ЕП не бъде информиран, за него ще бъде “изключително трудно” да насрочи изслушвания в началото на януари 2007 г.

Този краен срок обаче е бил пренебрегнат от Барозу и финландския премиер Ванханен, които до 24 октомври, не са предоставили имената и ресорите на еврокомисарите.

Специализираните комисии в ЕП възнамеряват да изслушат кандидатите в края на ноември, след което на извънредна пленарна сесия на 4 януари новите членове в екипа на Барозу да бъдат гласувани.

От своя страна ЕК и страните членки на ЕС притискат ЕП да измести гласуването на номинациите през декември, като Барозу искал да започне новата година с попълнен състав на комисията.

Председателите на групи в ЕП също са под натиск от своите депутати и сътрудници, които съвсем не са щастливи от перспективата да си съкратят ваканцията и да летят до Брюксел само за да гласуват на 4 януари новите еврокомисари.

Шефът на ЕК ще отнеме от ресорите на някои от настоящите комисари, за да намери работа на новите.

Едно от предложенията е да се раздели ресорът на еврокомисаря по правосъдието и вътрешните работи, както и на комисаря, отговарящ за защита на потребителите и здравеопазването. Така ще бъде създаден един ресорен комисар за имиграцията и един за здравеопазването, пише EUobserver.

Изданието отбелязва, че до този момент в България са предложени официално две кандидатури – на министър Меглена Кунева и на депутата от ОДС и бивш посланик в САЩ и ООН Филип Димитров. Изданието цитира дипломатически източници, според които окончателният избор може да бъде различен.

Потенциалните кандидати на Румъния са министърът на правосъдието Моника Маковей, която е фаворитка на Брюксел заради успешната борба с корупцията, както и министърът по европейските въпроси Анка Боаджиу и външният министър Михай – Ръзван Унгуряну. Според информации в румънската преса, първите две кандидатури са отпаднали и останала тази на Унгуряну.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Меглена Кунева е одобрена за еврокомисар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди