изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-01 @ 15:42 EEST
Германският парламент може да поиска задействане на предпазните клаузи    
Европейски съюз

Бундестагът вероятно ще поиска задействането на предпазните клаузи веднага след приемането на България и Румъния в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Ходът може да се отрази сериозно на вече обтегнатия политически климат около разширяването на организацията.



Според германския вестник „Ханделсблат“ повечето партии в парламента ще поискат въвеждането на предпазни клаузи още от датата на присъединяване на България и Румъния. Те считат, че двете страни не са покрили стандартите на ЕС в областта на правосъдието. Подобно изискване ще бъде в противоречие с намеренията на Европейската комисия, която иска задействане на клаузите, само ако проблемите с правосъдната система и корупцията продължат и след присъединяването.

Позицията на ЕК беше формално подкрепена и от външните министри на страните от ЕС, в това число и от германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Според „Ханделсблат“, управляващите в Германия партии на християндемократи и социалдемократи, съвместно с опозиционните либерали и зелени, са подготвили документ, подчертаващ нуждата от въвеждане на предпазни клаузи от момента на присъединяването, „в случай че проблемите, посочени от ЕК, не са преодолени преди 1 януари 2007 г.“

Решението за предпазните клаузи може да бъде взето най-късно през декември, по време на среща на лидерите на страните от ЕС. Според сайта EUobserver общата декларация на четири от най-големите германски партии може да предизвика „нервност“ в София и Букурещ. Германският парламент все още не е ратифицирал договора за присъединяване на България и Румъния.

В средата на октомври европейският комисар по разширяването Оли Рен произнесе реч в парламента, която трябваше да убеди скептично настроените германски депутати в необходимостта от пълноправно приемане на България и Румъния в ЕС. Той защити строгата мониторингова система, която ще контролира двете страни и добави: „Уверен съм, че България и Румъния ще обогатят ЕС, без да излагат на риск правилното функциониране на политиката и институциите на организацията“.

Според EUobserver намерението на германския парламент отразява чувството на безпокойство в ЕС за последната вълна от разширяването. Йост Лагендайк, депутат от групата на зелените в Европейския парламент наскоро подчерта, че България не е готова за присъединяване в ЕС. Министър-председателят на Бавария Едмунд Щойбер също призова канцлера на Германия Ангела Меркел да работи за въвеждане на предпазни клаузи.

В същото време министърът по европейските въпроси Меглена Кунева пристигна в Берлин, където ще представи пред германския Бундесрат напредъка на България в изпълнението на критериите за членство в ЕС. Тя ще акцентира върху изпълнение на ангажиментите в областите, в които са необходими допълнителни усилия.

Поканата е от страна на Комисията по европейските въпроси в Бундесрата и е свързана с предстоящата ратификация на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Министър Кунева, която беше номинирана за български европейски комисар, ще участва в работен обяд, даван от председателя на комисията и министър по държавните и европейски въпроси на провинция Баден - Вюртемберг Вили Щехеле.

http://news.bulgarianpost.com/

 


Сходни връзки

Германският парламент може да поиска задействане на предпазните клаузи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди